Ziua Mondială pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor
Cifrele sunt îngrijorătoare, a atras atenția vineri, 25 noiembrie, la Radio România Actualități, președintele Comisiei pentru Egalitate de Șanse între femei și bărbați din Camera Deputaților, Dan Tanasă.
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2022, 12:39
De Ziua Mondială pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, el a amintit că e nevoie de mai multă implicare din partea autorităților și a societății civile pentru a reduce amploarea acestui fenomen.
Introducerea brățărilor electronice pentru agresori este una dintre soluțiile care pot salva vieți, a mai spus Dan Tanasă:
Din momentul în care acest sistem de supraveghere electronică a fost implementat în Spania, rata mortalității la victime a fost redusă la zero, asta este și speranța. Deocamdată, proiectul a început să fie implementat în câteva județe din România: București, Iași, Mureș, Vrancea. E un proiect care ar trebui să fie implementat până în 2025 la nivel național și care este o gură de oxigen care va duce practic la salvarea de vieți omenești în cazul victimelor violenței domnești.
Aproape 70.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică au fost înregistrate în România, în acest an, iar 15.000 de agresori au primit ordine de restricție pentru a nu se mai putea apropia de victimele lor.
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu:
Nu trebuie acceptat ca acasă, locul care ar trebui să fie cel mai sigur, să ajungă arenă în care să dau pumni, în care să dau lovituri cauzatoare de moarte sau în care violența psihică atinge cote din cele mai înalte. La Parlament, noi putem să schimbăm legile. Antecamera violenței domestice este mentalitatea ”femeia la cratiță”. E nevoie de acțiuni pentru combaterea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, împotriva fetelor.
Reducerea fenomenului violenței domestice rămâne una dintre cele mai mari provocări ale statului român, atâta vreme cât studiile arată că, de foarte multe ori, victimele aleg să păstreze tăcerea și nu să ceară ajutorul autorităților pentru a opri situația de abuz în care se află.
Ziua de 25 noiembrie, dedicată combaterii violenței împotriva femeilor, le comemorează pe cele trei surori activiste Minerva, Patria și Maria Mirabal, asasinate în 1960 în Republica Dominicană, din ordinul dictatorului Rafael Trujillo.
RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.