Miniştrii de externe din ţările membre NATO vin la București
Bucureştiul devine, în aceste zile, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice. Vor lua parte la ministeriala NATO şi miniştrii de externe din Georgia, Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi, pentru prima dată, ministrul de externe al Republicii Moldova. Războiul din Ucraina va fi una din temele reuniunii NATO din capitala României.
Articol editat de Andreea Leonid, 27 noiembrie 2022, 09:43 / actualizat: 28 noiembrie 2022, 16:50
Bucureştiul devine, în aceste zile, capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice. Vor lua parte la ministeriala NATO şi miniştrii de externe din Georgia, Bosnia-Herţegovina, Ucraina şi, pentru prima dată, ministrul de externe al Republicii Moldova. Războiul din Ucraina va fi una din temele reuniunii NATO din capitala României.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la București, este o punte între summitul din vară de la Madrid și următorul de la Vilnius și menționează că reuniunea este o contribuție a României la gândirea strategică a Alianței și la răspunsul NATO la situația foarte complexă care există acum pe continent.
Situația din Ucraina rămâne subiectul principal pe agenda NATO, apreciază Mircea Geoană.
Mircea Geoană: Sunt aproape 50 de națiuni care contribuie, nu direct în NATO, dar într-un proces condus de Statele Unite, în Grupul de Contact pentru Ucraina. Vedem în continuare dorința activă a aliaților și partenerilor să continuăm să ajutăm Ucraina din punct de vedere militar. În același timp, trebuie să spunem că din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiții pentru o negociere între cele două părți în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident și pozițiile sunt atât de diferite și atât de masiv îndepărtate una de alta, încât astăzi nu vedem condiții pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere.
Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, mai subliniază că nimeni din cadrul Alianței nu negociază ceva în numele Ucrainei, iar la nivelul Alianței, politic, nu există contacte cu Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul american de stat, Antony Blinken, sosesc încă de astăzi la București și au programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă.
Cei doi înalți oficiali vor participa mâine la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor NATO, care va avea ca principal subiect pe agendă măsurile de întărire a apărării și descurajării pe flancul estic, în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Rusia în Ucraina și sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni la București. Vom discuta despre războiul ilegal dus de Rusia în Ucraina, război care continuă să amenințe pacea și securitatea euroatlantică. Președintele Putin eșuează în Ucraina și el răspunde cu mai multă brutalitate. Valurile de atacuri deliberate cu rachete asupra orașelor și infrastructurii civile îi privează pe ucraineni de lumină, căldură și hrană. Acesta este un început de iarnă extrem de greu pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dificile și pentru restul Europei și restul lumii, cu creșteri ale prețurilor energiei și alimentelor. Da, plătim toți un preț pentru războiul Rusiei contra Ucrainei, dar prețul pe care îl plătim noi este în bani, în timp ce prețul pe care îl plătesc ucrainenii este în sânge. Și dacă îl lăsăm pe Putin să câștige, atunci noi toți vom plăti un preț mult mai mare, pentru mulți ani de acum încolo.
Reuniunea de la București se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida reziliența în Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina.
Tot la București, are loc astăzi, pentru prima dată în România, Reuniunea Liderilor de la Munchen. 75 de responsabili guvernamentali de rang înalt și experți în politică externă și de securitate vor discuta despre consecințele războiului din Ucraina, dar și despre alte probleme de securitate din regiune.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.