46 de oameni a ucis cea mai toxică filmare din toate timpurile [VIDEO]
Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2022, 14:18
Filmul istoric Cuceritorul, apărut în 1956, nu e chiar printre cele mai importante momente din istoria cinematografiei. Ok, la vremea lui a avut succes la public, dar criticii l-au desfiinţat de-a dreptul, iar de atunci tot apare pe liste cu cele mai proaste filme din toate timpurile.
Deşi avea potenţialul să iasă bine: în rol principal era John Wayne, care pe atunci se afla la apogeul carierei, iar alături de el era Susan Hayward, o frumuseţe din acele zile, care se fâţâia în costumaţii sumare.
Deşertul a fost umplut cu peste o mie de cai: probabil că pelicula a fost imaginată ca un western asiatic, care a fost total compromis de dialogurile ciudate, de scenariul făcut pe genunchi şi de lipsa vreunui personaj memorabil.
Filme proaste există cu sutele, altul e lucrul pentru care Cuceritorul a devenit notoriu: e vorba de faptul că a fost cea mai toxică şi mortală filmare din toate timpurile. 41% din echipă s-a îmbolnăvit ulterior de cancer; vorbim de 91 de persoane, dintre care 46 şi-au pierdut viaţa. Doar câteva exemple:
– Regizorul Dick Powell a murit la 7 ani de la filmare, la vârsta de 58 de ani;
– Pedro Armendariz, care jucase rolul uneia din căpeteniile lui Ginghis Han, s-a sinucis după ce a aflat că are cancer la rinichi în stadiu terminal;
– Atât John Wayne cât şi Susan Hayward au murit de cancer în anii ’70. Au murit de cancer chiar şi rudele celor doi actori, care au vizitat filmările din când în când.
Ce s-a întâmplat?
După cum am spus, filmările aveau loc în deşerturile de piatră din Utah; cum ar fi deşertul Escalante, care se afla la 220 km în linie dreaptă de National Security site. Adică de o zonă în care, în 1953, s-au produs 11 explozii nucleare în condiţii controlate, în scop experimental. Sau, mă rog: nu chiar atât de controlate, de vreme ce oamenilor li s-a spus că exploziile sunt prea departe de aşezări ca să reprezinte un pericol.
Producătorii ştiau de istoria radioactivă recentă a regiunii, dar nu-şi băteau capul cu asta. Ba mai mult, producătorul filmului, Howard Hughes, a transportat 60 de tone de sol local la Hollywood, pentru a conferi mai multă autenticitate scenelor înregistrate în studio.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.