”Jongleriile” cu concediile medicale ne costă zeci de milioane de lei de la bugetul CNAS
Neavând niciun instrument de control în această situaţie, Casa Județeană de Asigurări e obligată să le ramburseze angajatorilor banii – de patru ori mai mulţi faţă de acum 10 ani:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 29 noiembrie 2022, 14:07
Regulile mai stricte privind acordarea concediilor medicale, intrate în vigoare anul trecut au stopat avalanșa de certificate, însă nu pentru mult timp, declară Wilhelm Sekely, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud:
– Atunci a apărut ordonanța 874 care o modificat ordonanța de urgență 158. S-a introdus obligativitatea întocmirii unui plan de recuperare. A ținut până ce au învățat toți prescriptorii, nu numai medicii de familie, cum să ne jongleze, cum să ne fenteze, cum să ne tribleze. Au învățat, n-avem instrument de control, n-avem legislație, nu-i putem sancționa.
În primele 9 luni din an CJAS a numărat peste 43.000 de zile de concediu medical, pentru care a plătit 27 de milioane de lei deși în unele cazuri știa că, pe nedrept. Potrivit legii, pacientul aflat în concediu medical poate fi monitorizat doar de medicul curant, nu și de Casa de Asigurări de Sănătate.
Cristiana Sabău
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.