Prima pagină » Știri » Politic » Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO la București (UPDATE)
Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO la București (UPDATE)
Foto: Agerpres
UPDATE, ora 13:20
30 de miniştri de externe din statele NATO se întâlnesc astăzi (ora 15.00) cu secretarul general al Alianţei, la Palatul Parlamentului, pentru discuţii centrate pe sporirea sprijinului pentru Ucraina.
Articol editat de Andrada Ștefănescu,
29 noiembrie 2022, 09:17 / actualizat: 29 noiembrie 2022, 13:30
UPDATE, ora 13:20
30 de miniştri de externe din statele NATO se întâlnesc astăzi (ora 15.00) cu secretarul general al Alianţei, la Palatul Parlamentului, pentru discuţii centrate pe sporirea sprijinului pentru Ucraina.
Este pentru prima dată, de la aderarea României la NATO, când miniştrii de externe ai Alianţei vin împreună la Bucureşti şi este şi primul eveniment de acest fel care se desfăşoară într-o ţară de pe flancul estic al NATO de la începutul războiului.
Un conflict pentru care NATO a început să se pregătească din 2014. De atunci Alianţa a trecut printr-o adaptare, cu cheltuieli pentru aparare, a spus astăzi la Bucureşti secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
El a rostit discursul de deschidere al forumului Aspen, la care mai participă secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, mai mulţi miniştri de externe din statele NATO, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, şi membri ai guvernului de la Bucureşti.
Cu detalii, Amalia Bojescu:
Cei 30 de miniştri de externe din statele membre NATO şi secretarul general al Alianţei sunt de marți, 29 noiembrie 2022, la Bucureşti la o reuniune concentrată pe eforturile de a ajuta Ucraina, în continuare, în faţa războiului declanşat de Rusia.
De altfel, potrivit Departementului de stat de la Washington, secretarul american de stat, Antony Blinken, urmează să anunţe, marți, 29 noiembrie, în Capitala României, un nou ajutor pentru restabilirea puterii energetice în Ucraina după atacurile ruseşti. Iar secretarul general al NATO a spus că se aşteaptă ca unul dintre mesajele reuniunii Alianţei să fie legat furnizarea de noi sisteme antiaeriene şi de muniţie pentru armata ucraineană. Jens Stoltenberg a sosit încă de luni, 28 noiembrie 2022, la Bucureşti şi a avut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de un număr sporit de militari aliați pe flancul estic, precum și de echipamente prepoziționate. Șeful statului a mai subliniat că deciziile luate anul acesta la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Madrid trebuie să fie puse în aplicare:
Klaus Iohannis: În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment și să fim atunci luați prin surprindere.
La rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că se așteaptă ca unul dintre mesajele reuniunii miniștirilor de externe din țările aliate de la București să fie necesitatea de a spori furnizarea de sisteme antiaeriene, de piese de schimb și de muniție pentru ca Ucraina să se poată apăra. Potrivit secretarului general al NATO, aliații nu trebuie să îl lase pe președintele rus, Vladimir Putin, să câștige războiul cu Ucraina:
Jens Stoltenberg: Vom face tot ceea ce este necesar pentru a proteja și apăra toți aliații. Aici la București miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini pe mai departe Ucraina în față presiunii Rusiei în Bosnia-Herțegovina, Moldova și Georgia. V-ați dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaș de refugiați. Ați facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina pentru a ușura criza alimentară mondială, ați asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge țeluri prin forță și ar fi o lume mult mai periculoasă pentru toți.
Jens Stoltenberg a mai avut întrevederi cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul de externe Bogdan Aurescu.
La reuniunea Alianţei de la Bucureşti vor participa, şi miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, ţări candidate la aderare, precum şi omologii din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale NATO.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.