Prima pagină » Știri » Sănătate » Coplata unor servicii medicale a iscat discuţii aprinse în spațiul public
Coplata unor servicii medicale a iscat discuţii aprinse în spațiul public
Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras atenția că în spaţiul public au apărut deja informaţii înţelese greșit din proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
5 decembrie 2022, 13:58
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a atras atenția că în spaţiul public au apărut deja informaţii înţelese greșit din proiectul Strategiei Naţionale de Sănătate.
Aflat astăzi la Târgu Mureş, el a explicat că eroarea se referă la eventualitatea introduceri unei coplăţi în spitalele de stat, când, de fapt, ar fi vorba de posibilitatea ca pacienţii să poată alege să meargă la consult în afara orelor de program ale specialistului.
Ministrul Sănătății a precizat că este vorba de un proiect pilot care vrea să testeze dacă medicii ar fi dispuși să lucreze suplimentar contra cost, la cererea expresă a unor pacienți:
Alexandru Rafila: Nu este vorba de nicio taxă suplimentară, nu e vorba de niciun fel de taxare dublă, este vorba doar de un proiect-pilot propus. Pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este în vreun fel împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. E vorba de o opțiune. Propunerea de pilot este doar pentru una sau două sau trei unități sanitare, în anul 2026, pentru medicii din spitalul respectiv, dacă doresc să lucreze peste program, să o poată să facă în regim privat, dacă există solicitări dincolo de program.
Ideea încă trebuie dezbătută și poate să nu fie agreată, a mai spus Alexandru Rafila, după care a făcut referire la avantajele pe care le poate oferi sistemul de deductibilități din România:
Alexandru Rafila: Asta înseamnă că dacă în loc să plătești impozit pentru o anumită sumă de bani, poți să utilizezi acea sumă de bani ca să ai o asigurare suplimentare de sănătate și nu cred că ar fi un lucru rău. Deci, cred că deductibilitatea e în jur de 400 de euro pe an pentru fiecare persoană angajată, ar putea să facă subiectul, de exemplu, a unei asigurări suplimentare care să ofere servicii care nu fac parte din pachetul de bază.
Alexandru Rafila a mai precizat că proiectul Strategiei Naționale de Sănătate, lansat duminică, 4 decembrie, în dezbatere publică, a fost elaborat de un grup de experți în sănătate publică, și nu de Ministerul Sănătății.
Marcela German, corespondent RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.