UE va plafona prețul barilului de petrol importat din Rusia [UPDATE]
UPDATE: ora 13.45
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 decembrie 2022, 11:47 / actualizat: 5 decembrie 2022, 13:50
Articol editat de Andrei Cretoiu, 5 decembrie 2022, 11:47 / actualizat: 5 decembrie 2022, 13:50
Cotaţia barilului de ţiţei a urcat puțin, astăzi, în urma deciziei grupului ţărilor producătoare OPEC+ de a menţine nivelul producţiei, în contextul intrării în vigoare de noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei, pentru a-i limita finanţarea războiului declanşat împotriva Ucrainei.
Explică Roman Muşat:
Creșterea a fost de sub un procent, deși au existat analiști care s-au temut de o perturbare a piețelor, inclusiv ca urmare a intrării în vigoare astăzi a plafonării prețului la petrolul rusesc și a unui embargou asupra celui importat pe cale maritimă din Rusia. Potrivit agenției Reuters decizia OPEC+ era așteptată deoarece marii producători așteaptă să vadă impactul măsurilor respective înainte de a decide o eventuală mărire a producției. În plus, măsura plafonării, decisă de Uniunea Europeană și de Grupul G7 prevede și o marjă de rezervă pentru situația în care prețul petrolului rusesc ar scădea sub 60 de dolari barilul astfel încât Moscova să nu fie totuși obligată să-și sisteze exporturile.
Un responsabil european a precizat pentru France Presse că există semnale potrivit cărora o serie de țări emergente, inclusiv din Asia, vor respecta principiile plafonării, iar o eventuală încercare a Moscovei de a înființa rapid o flotă de vase proprie pentru a transporta petrol pe mare ar fi foarte complicat de realizat, iar astfel de soluții ad-hoc au puține șanse să fie acceptate de către clienți. Apreciată la Kiev, decizia plafonării a fost respinsă însă de Moscova, care susține că nu va mai vinde petrol decât țărilor care acceptă prețul propus de ea.
………………………………………………………………………………………………………..
Acest prag – stabilit de UE, ţările membre G7 şi Australia – a fost introdus pentru a reduce cât mai mult veniturile obţinute de Moscova din vânzările de petrol.
Uniunea Europeană interzice, astfel, companiilor europene să transporte petrol rusesc pe cale maritimă, dacă ţiţeiul livrat depăşeşte acest plafon.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a calificat decizia ca ”neserioasă”, în condiţiile în care, în prezent, preţul barilului de petrol rusesc este de 65 de dolari.
Ucrainenii susţin că, pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, preţul ar trebui redus la 30 de dolari pe baril.
Mulţi experţi consideră însă că o astfel de decizie ar fi putut duce la o destabilizare a pieţei mondiale a petrolului şi la o creştere necontrolată a preţurilor.
Kremlinul a avertizat deja că nu va mai livra petrol ţărilor care îi impun plafoane tarifare, scriu agenţiile de presă.
Foto: wasi1370 /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.