Prima pagină » De prin Cluj » Construcția centurii metropolitane a Clujului intră în sarcina Primăriei
Construcția centurii metropolitane a Clujului intră în sarcina Primăriei
Foto: facebook Centura Metropolitană Cluj
Construcția centurii metropolitane a Clujului va intra în sarcina Primăriei Cluj-Napoca, instituție care s-a ocupat și de pregătirea întregii documentații necesare pentru demararea proiectului.
Articol editat de cristina.rusu,
6 decembrie 2022, 12:09
Construcția centurii metropolitane a Clujului va intra în sarcina Primăriei Cluj-Napoca, instituție care s-a ocupat și de pregătirea întregii documentații necesare pentru demararea proiectului.
Ministerul Transporturilor a decis sa lase in seama administratiei locale organizarea licitatiei pentru proiectarea si executia acestei centuri care va lega Autostrada Transilvania de centura Valcele – Apahida.
Centura metropolitana a Clujului incepe in comuna Gilau, in zona Autostrazii Transilvania, traverseaza Florestiul prin partea de Nord a comunei, va avea o legatura cu viitorul Spital Regional de Urgenta, dupa care va intra in Cluj-Napoca prin zona supermarketului Cora. De aici trece prin Faget, unde vor fi amenajate cinci tuneluri, intersecteaza DN1 Cluj-Turda in zona Calea Turzii, iar apoi, prin Borhanci si Sopor, se termina la centura Valcele – Apahida.
In aceasta saptamana, Consiliile Locale din Cluj-Napoca, Gilau, Floresti, Baciu si Apahida vor aproba asocierea cu Ministerul Transporturilor, acelasi lucru urmand sa fie facut si in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Primarul Emil Boc a precizat ca dupa depasirea acestei etape, va fi organizata licitatia pentru constructia centurii metropolitane:
Am obtinut acordul Ministerului Transporturilor pentru descentralizarea proiectului. Asa cum am facut documentatia, va urma acum partea de implementare, care ni se va acorda tot noua, la nivel local, printr-o asociere cu Florestiul, Baciu si Apahida, necesara implementarii proiectului. (Emil Boc)
Centura metropolitana a Clujului, impreuna cu toate drumurile de legatura, nodurile rutiere si pistele pentru biciclete, va avea o lungime de 100 de kilometri. La 1,5 miliarde de euro a fost estimat acest proiect care va fi realizat din fonduri europene. Primarul Emil Boc spune ca in prima parte a anului viitor va fi deschis Programul Operational de Transport unde centura metropolitana a Clujului se afla pe locul al treilea in topul prioritatilor stabilite de ministerul de resort:
Avem indicatorii tehnico-economici aprobati, avem sursa de finantare asigurata prin Programul Operational pentru Transporturi, care urmeaza sa se deschida in perioada urmatoare, avem cadrul legal creat, astfel incat sa putem sa-l implementam. Este un proiect de 1,5 miliarde de euro, care pur si simplu va duce Clujul la nivelul anilor 2030, 2050 din perspectiva nevoilor de decongestionare a traficului si de modernizare a Clujului, inclusiv de deblocare a proiectelor de dezvoltare economica sau de dezvoltare urbana. (Emil Boc)
Prin protocolul care se va incheia cu Ministerul Transporturilor, organizarea licitatiei va intra in sarcina Primariei Cluj-Napoca, alaturi de administratiile comunelor limitrofe. Emil Boc estimeaza ca acest acord va fi semnat pana la sfarsitul lunii decembrie, iar in prima jumatate a anului viitor va fi lansata licitatia de proiectare si executie pentru centura metropolitana:
“In aceasta luna vom putea sa semnam protocolul de colaborare cu Ministerul Transporturilor, in vederea implementarii acestei centuri, trecand la faza de licitatie si de realizare a acestei investitii majore.” (Emil Boc)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.