De ce nu este sănătos să bei cafea pe stomacul gol
Foto: Edward Eyer/Pexels
Deși cafeaua conține antioxidanți puternici, nu este indicat să o consumăm pe stomacul gol. Potrivit MedikForum, acest fapt poate afecta creșterea nivelului de zahăr din sânge şi duce la dezvoltarea refluxului acid.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
7 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 7 decembrie 2022, 8:12
Deși cafeaua conține antioxidanți puternici, nu este indicat să o consumăm pe stomacul gol. Potrivit MedikForum, acest fapt poate afecta creșterea nivelului de zahăr din sânge şi duce la dezvoltarea refluxului acid.
Ce explicații ne dau experții
Oamenii de știință de la Universitatea din Bath, din Marea Britanie, au prezentat probe care atestă faptul că consumul de cafea, imediat după ce te trezești, pe stomacul gol, poate afecta în mod semnificativ controlul glucozei în organism și chiar poate avea consecinţe negative. Într-un articol publicat de ‘British Journal of Nutrition’, experții au precizat că un astfel de obicei afectează sensibilitatea celulelor la insulină, contribuind la dezvoltarea toleranței la insulină. Dezvoltarea toleranței la insulină este de fapt o creștere a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la dezvoltarea de diabet de tip 2. Potrivit cercetărilor, acest efect al cafelei este deosebit de puternic, în mod special dacă băutura este consumată după o noapte nedormită sau un somn de proastă calitate. Cercetătorii atribuie această proprietate a cafelei modului în care conținutul de cortizol, hormonul stresului, crește în organism, după ce o consumăm. Când o persoană se trezește dimineața și se ridică din pat, nivelul de cortizol din corp crește – începutul unei zile după odihnă devine un fel de stres. Dacă bei cafea în același timp, atunci concentrația de cortizol din sânge va deveni și mai mare, deoarece cofeina acționează ca un stimulent suplimentar. Cortizolul, la rândul său, eliberează glucoza stocată.
‘Dacă nivelurile de cortizol rămân în mod cronic ridicate, acest fapt poate duce la niveluri crescute persistente de zahăr din sânge și poate crea stadiul pentru diabetul de tip 2’, susţin experții. În plus, cafeaua relaxează sfincterul esofagian, care poate face ca acidul din stomac să se ridice înapoi în esofag, provocând reflux acid. Experții recomandă să bem cafea numai după ce stomacul conţine alimente – după o jumătate de oră sau o oră după masă. (www.rosbalt.ru)
RADOR
Foto: Edward Eyer/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.