Sesam deschide cartea: „Șapte lucruri importante”, de Shelley Pearsall
„Șapte lucruri importante” se numește cartea pe care vă recomand să o citiți dacă doriți să fiți puțin mai aproape de lucrurile esențiale pentru voi. A fost scrisă de autoarea americană Shelley Pearsall și este inspirată dintr-un fapt real. E povestea unei opere de artă mai puțin obișnuite, a unui copil care este mai mult decât ceea ce pare și a unui bătrân artist care îl învață despre bunătate, iertare, credință și puterea de a transforma întunericul în lumină strălucitoare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 9 decembrie 2022, 8:16
Arthur Owens are 13 ani și un gol apăsător în suflet, după ce tatăl său și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă. Într-o zi cenușie de noiembrie, vede pe străzile din Washington D.C. un bărbat în vârstă, de culoare, care duce un cărucior vechi de cumpărături cu diverse lucruri neînsemnate adunate din coșurile de gunoi. I se spunea Colecționarul, pentru că întotdeauna era văzut împingând acel cărucior, deși nimeni nu știa la ce îi foloseau exact acele lucruri. Probabil că Arthur nu l-ar fi băgat în seamă dacă nu i-ar fi atras atenția ceva inacceptabil: Colecționarul purta șapca de motociclist a tatălui său, pe care mama sa o aruncase deoarece îi amintea de acesta într un fel dureros. Tristețea înăbușită în suflet, amestecată cu furia față de cei care îi acuzaseră tatăl pentru firea rebelă, făcându-l să se întrebe dacă fusese un om bun sau rău, îl determină să facă un gest necugetat. Arthur aruncă o cărămidă înspre bătrânul cu căruciorul, lovindu-l în umăr. Este dus la școala de corecție, iar apoi, la tribunal, așteaptă sentința care va hotărî dacă va fi închis sau nu într un centru de detenție. Într-un mod cu totul neașteptat, Colecționarul, pe nume James Hampton, îl iartă și îi oferă o șansă la „redempțiune”, pe care o va putea folosi lucrând pentru el. Mai mult, nu numai că nu este supărat pe băiat, dar îi este recunoscător că l-a salvat. Strania indulgență a domnului Hampton îl pune pe gânduri pe Arthur. E și mai contrariat atunci când află în ce constă munca pe care trebuie să o facă, și anume să adune cele mai importante șapte lucruri. Acestea erau, în opinia Colecționarului: becuri, folie de aluminiu, oglinzi, bucăți de lemn, sticlă, cutii de cafea, carton.
La început jenat de de această muncă ce nu i se pare prea onorabilă, Arthur trece de la lămpi și beculețe pentru bradul de Crăciun la becuri adevărate, de la crenguțe la măsuțe de lemn, iar la un moment dat găsește chiar și un fotoliu elegant pe post de „tron de domnitor”, așa cum îi ceruse misteriosul Colecționar. Nici nu își imaginează că fiecare dintre aceste obiecte vechi, stricate sau inutile, bune de aruncat în opinia unora, fac parte dintr-un proiect extraordinar la care James Hampton lucrează nevăzut de nimeni, în garajul pe care l-a închiriat. Acest proiect este o operă de artă grandioasă, o reprezentare cu totul originală a raiului, pe care domnul Hampton a denumit-o „Cel de-al Treilea Cer”. Sculpturi și instalații minuțios alcătuite, învelite în folie de aluminiu, decorate cu aripi de înger aurii și argintii, incrustate delicat cu cioburi de oglindă… Iată opera ascunsă în garaj căreia James Hampton își dedică întreaga viață, din clipa în care, luptând în cel de-al Doilea Război Mondial, a avut viziunea unei lumi în care lucrurile stricate se preschimbă în lucruri frumoase, ce rămân pentru eternitate. Arthur va înțelege însemnătatea simbolică a lucrurilor colecționate de bătrânul Hampton, inclusiv a aripilor de pe șapca de motociclist a tatălui său, și totodată, va descoperi, în miezul căutărilor sale, cele șapte lucruri importante pentru el, printre care se numără familia, prietenia, compasiunea și curajul.
Dacă sunteți curioși să vedeți opera de artă a lui James Hampton, aflată în colecția Smithsonian American Art Museum, puteți face o cercetare pe internet. Până atunci, vă puteți îndrepta spre rafturile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, unde veți găsi această carte puternică și emoționantă.
Diana Pop, Bibliteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.