Prima pagină » Reportaje » Spitalul Monobloc de Copii, gata pentru finanțare din PNRR
Spitalul Monobloc de Copii, gata pentru finanțare din PNRR
Spital Pediatric Monobloc Cluj
Spitalul Monobloc de Copii din Cluj-Napoca are pregătită întreaga documentație, iar Consiliul Județean a trimis proiectul la Guvern pentru a fi inclus în PNRR.
Articol editat de cristina.rusu,
9 decembrie 2022, 11:47
Spitalul Monobloc de Copii din Cluj-Napoca are pregătită întreaga documentație, iar Consiliul Județean a trimis proiectul la Guvern pentru a fi inclus în PNRR.
Președintele Consiliului, Alin Tișe, arată că obiectivul va deservi nu doar Clujul, ci întreaga regiune de Nord-Vest a țării, așa cum se întâmplă și acum cu secțiile Spitalului de Copii:
De doi ani lucrăm la acest proiect. Este un spital regional, dar, de fapt, va deservi întreaga Românie. În prezent, mai mult de 60 la sută dintre copiii beneficiari de servicii medicale provin din alte județe și, sperăm noi, odată cu finalizarea construirii acestui spital, să putem muta aici toate secțiile actuale, care, în prezent, funcționează impropriu în 14 clădiri din diferite zone ale orașului. (Alin Tișe)
În prezent, secțiile Spitalului de Copii funcționează în 14 locații diferite din Cluj-Napoca, motiv pentru care există disfuncționalități în exercitarea actului medical.
Proiectul pregătit de Consiliul Județean va rezolva definitiv această problemă, consideră directorul Spitalului, Cornel Aldea:
Clădirea de pe strada Moților, unde funcționează în acest moment Secția de Pediatrie I, a fost construită în anul 1890. În momentul de față nu se mai pretează pentru a funcționa acolo un spital de copii. (Cornel Aldea)
La 1,9 miliarde de lei este estimată construcția și dotarea Spitalului Monobloc de Copii, mai mult de jumătate din sumă urmând să fie asigurată din PNRR.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că restul banilor vor veni din mai multe surse, inclusiv bugetul instituției urmând să asigure o parte din finanțare:
Spitalul Monobloc de Copii va fi finanțat din mai multe surse. Avem, în primul rând, banii care pot fi atrași din PNRR, de asemenea, Programul Operațional de Sănătate 2021 – 2027, avem în vedere fonduri de la BEI și, nu în ultimul rând, avem bugetul propriu și bugetul de stat. Din experiența pe care o am aici, la Consiliu, pot estima că, după finalizarea licitației, în doi, maxim trei ani se poate construi și dota o astfel de clădire complexă, cum este Spitalul de Copii. (Alin Tișe)
Spitalul de Copii care urmează să fie construit în Borhanci va avea 12 secții și 1300 de angajați, dintre care 500 de medici. Unitatea este prevăzută cu 590 de paturi, va avea subsol, parter și cinci etaje și va fi dotată cu heliport. De asemenea, parcela pe care se construiește spitalul se află în imediata apropiere a viitoarei centuri metropolitane, aspect care va oferi un acces facil ambulanțelor sau autoturismelor personale.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.