A fi Domn versus a fi Om
Are românul o vorbă: să fii domn e o-ntâmplare, să fii om e lucru mare.
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 decembrie 2022, 10:07
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 13 decembrie 2022, 10:07
Să vorbim despre… caracter și oamenii de caracter, despre codul onoarei, politețe și omenie.
Dar să vedem ce voiau să zică tata și bunicul prin vorba asta…
Mai întâi că, prin naștere sau printr-un concurs de împrejurări, oricine poată să ajungă să ocupe funcții și poziții înalte, în plan social, să-și etaleze bogăția sau rangul – dar fără omenie și caracter, aceia sunt adeseori mai prejos decât oamenii simpli care probează un caracter înalt.
Știți cum se zice în armată? – funcția doboară gradul! Aici e valabilă: omenia doboară domnia.
A fi om de caracter este același lucru cu a fi om de onoare. Sau de cuvânt. Sau… onest.
Francezul îi zice chiar așa: L’Honnête homme. Concept care s-a cristalizat în veacul al XVIII-lea. Deja prezent la Montaigne, omul cinstit – pentru că aceasta e traducerea cea mai adecvată a sintagmei – ieșea în evidență mai puțin prin aspectul său fizic și mai degrabă prin manierele sale, însumând idealul unei epoci marcate de ordine, echilibru, clasicism. Galant și elegant, integru, loial. Așa era omul onest al unei Franțe ideale. Dar nu trebuia să-i lipsească nici inteligența – l’esprit, cum se zicea la Paris – curajul și generozitarea.
Nu știu de când e vorba noastră românească despre domni și oameni de caracter. Noi nu am avut gânditori care să așeze în file de carte conceptele curate ale țăranului român. Cuvântul dat și ținut până la capăt. Ajutorul dat celui slab sau în nevoie. Respectul față de bătrâni și vorba lor. Recunoașterea greșelilor și îndreptarea lor.
Omul de omenie respectă un cod al onoarei, iar la români codul acesta dintotdeauna s-a suprapus peste cele zece porunci, adăugând interdicțiilor din Vechiul Testament câteva noi îndemnuri: să fii bun, generos, cu respect față de semeni; să fii om de cuvânt; să fii loial și să mergi mereu pe drumul cel drept.
Omul de caracter, omul de omenie va fi întotdeauna și un om manierat – cu sau fără ranguri sociale ori averi.
Radio Antena Satelor
Foto: Myriams-Fotos /Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.