Ce acte trebuie depuse pentru a beneficia de plafonarea prețului la energia electrică [AUDIO]
De fapt, sunt două hârtii, să spunem așa: deci este o cerere care trebuie adresată furnizorului pe care îl are în momentul de față. În cerere va trebui să precizeze adresa, locul de consum, POD-ul locului de consum, adică acel cod unic al locului de consum pe care îl are. Iar cea de-a doua hârtie este o declarație pe propria răspundere în care persoana care se încadrează într-una dintre cele 3 categorii trebuie să se identifice cu CNP, cu buletin, cu adresă, cu serie de buletin, și în care să precizeze și să declare pe propria răspundere această situație legată de faptul că este familie monoparentală sau că din contră este familie care are 3 copii și care sunt la școală. Aceste 2 cereri trebuie să fie transmise către furnizorul pe care-l are în momentul de față, fie prin e-mail, fie prin depunerea ei în format fizic la un centru de relații cu clienți. Pentru ceilalți consumatori, în momentul de față, așa cum este legea formulată, e nevoie și ei să facă o cerere prin care să își declare domiciliul sau reședința pe care o au la un moment dat.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 14 decembrie 2022, 11:27 / actualizat: 17 decembrie 2022, 12:08
Chiriașii sunt o categorie aparte de consumatori. Ce vor trebui să facă ei pentru a beneficia de plafonarea prețului la energia electrică, ne spune Dumitru Chisăliță:
Există posibilitatea ca acest chiriaș să se adreseze unui furnizor și să încheie un contract direct cu acest furnizor. În momentul de față, există posibilitatea să încheie acest contract cu un furnizor dacă faci o cerere către furnizor, dacă dai o declarație pe propria răspundere că ești chiriaș în acea locuință și respectiv, dacă prezinți buletinul, actul tău de identitate. Deși legea prevede necesitatea de a depune un document prin care să faci dovada că ești chiriaș, majoritatea furnizorilor acceptă și o declarație pe proprie răspundere în acest sens, astfel încât, să spunem, situația complicată în care trebuia să ai un contract, contract făcut cu chiriașii, care să fie avizat de ANAF, să poată fi rezolvată în mai ușor.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Și ANRE a făcut unele precizări legate de aceste plafonări
Clienţii casnici cu un singur loc de consum vor beneficia automat de plafonarea prețurilor la energie.
Totuşi, sunt foarte multe persoane, în funcţie de categoria de beneficiar în care se încadrează, care vor trebui să depună cereri şi declaraţii pe proprie răspundere, la furnizori, pentru a avea facturi mai mici.
Autoritatea de Reglementare în Energie a venit astăzi cu precizări legate de modul în care se vor aplica noile plafonări şi a pus la dispoziţie, pe site-ul propriu, tipurile de declaraţii pe proprie răspundere pentru cei care vor avea nevoie de ele:
ANRE anunță că în cazul clienților finali casnici care au atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu, aceștia pot beneficia de prețul plafonat doar la una dintre cele 2 adrese, pe baza unei declarații depuse la furnizorul de energie electrică. De asemenea, cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, și familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, trebuie să depună cerere și declarație pe proprie răspundere. Restul clienților casnici, respectiv cei cu un singur loc de consum, beneficiază de preț plafonat în mod automat, fără alte formalități. Cererile și declarațiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică atât în format fizic, cât și în format electronic, iar modelele pot fi descărcate de pe pagina oficială de internet a ANRE, la adresa www.anre.ro Datele oficiale arată că aproximativ 5 milioane de persoane vor beneficia de un preț plafonat la 0,68 de lei pe kilowatt-oră, în jur de 2,8 milioane la 0,80 de lei kilowatt-oră, iar pentru circa 800.000 de persoane consumul va fi facturat la maximum 1,3 lei pe kilowatt-oră.
Mihaela Dumitrescu, redactor RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.