Filmul de weekend: câteva curiozități despre filmele de Crăciun celebre
Bunăoară faptul că varianta originală a filmului „Miracle on 34th Street/ Miracolul de pe Strada 34“ a fost lansată în mai şi a fost promovată ca o poveste de dragoste, fără nicio legătură cu Crăciunul.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 17 decembrie 2022, 9:47
Tot fără legătură cu contextul, a fost faptul că „It’s a Wonderful Life/ O viaţă minunată“ a fost considerat propagandă comunistă de către FBI. Modul în care este portretizată activitatea bancară în film nu a fost deloc pe placul FBI-ului, care a emis, pe 26 mai 1947, o notă intitulată „Comunismul infiltrat în industria cinematografică“. În mesaj, reprezentanţii FBI precizau că filmul încearcă să discrediteze bancherii, metodă folosită de comunişti. Mai mult decât atât, în scrisoare se arăta că filmul „bârfeşte în mod deliberat clasa superioară, încercând să demonstreze că oamenii care au bani sunt personaje rele şi josnice.“
Nu ne mai miră nimic, poate doar faptul că Grinch este verde doar pentru că trebuia să fie mai colorat ca să dea bine pe ecran. Altfel, în cartea originală „How the Grinch Stole Christmas/ Cum a furat Grinch Crăciunul“, Grinch era negru şi alb cu nuanţe de roşu.
O invenție este și în „Home Alone/Singur acasă“. Kevin McCallister urmăreşte un film numit „Angels with Filthy Souls/ Îngeri cu suflete murdare“. În realitate, filmul nu există, fiind de fapt o parodie a unui film cu gangsteri din 1938, „Angels with Dirty Faces/ Îngeri cu feţe murdare“. În schimb, casa din filmul „A Christmas Story/ Poveste de Crăciun“ este reală şi a fost transformată în muzeu, deschis pe tot parcursul anului. În perioada vacanţei de iarnă, reprezentanţii muzeului organizează o licitaţie în cadrul căreia fanii pot plăti pentru a petrece Ajunul Crăciunului şi Crăciunul în această casă. Câştigătorul obţine dreptul de a aduce cu el un grup de patru persoane.
Mi se întâmplă de multe ori ca atunci când vreau să zâmbesc, să revăd celebra scenă în care actorul Hugh Grant dansează în filmul „Love Actually“ pe piesa ”Jump”, de la The Pointer Sisters. Ei bine, era cât pe-aici ca scena asta să nu existe, căci Hugh Grant nu a dorit să o filmeze și s-a împotrivit cât de mult a putut. Până la urmă, s-a lăsat totuși convins, la insistențele regizorului.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.