Prima pagină » Știri » Social » 33 de ani de când la Bucureşti s-a strigat în stradă: Libertate – jos Ceauşescu!
33 de ani de când la Bucureşti s-a strigat în stradă: Libertate – jos Ceauşescu!
revoluţia româna
Miercuri, 21 decembrie, se împlinesc 33 de ani de când la Bucureşti s-a strigat în stradă: Libertate – jos Ceauşescu!, Democraţie şi Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!
Foto: revoluţia româna
Articol editat de Camelia Velțan,
21 decembrie 2022, 14:01
Miercuri, 21 decembrie, se împlinesc 33 de ani de când la Bucureşti s-a strigat în stradă: Libertate – jos Ceauşescu!, Democraţie şi Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!
Revoluţia română a început la Timişoara, acolo unde astăzi continuă manifestările dedicate evenimentului. La Consiliul Judeţean a avut loc o şedinţă festivă în cadrul căreia a fost adus un omagiu celor care s-au jertfit pentru libertate. Transmite corespondenta Radio România, Alina Bujancă:
În urmă cu 33 de ani, după aproape o săptămână în care a stat singură sub teroarea gloanțelor forțelor de represiune, Timișoara respira aerul libertății. După ce au aflat că și alte orașe din țară au început să se ridice împotriva regimului comunist, timișorenii, ieșiți cu zecile mii pe străzi, și-au dat seama că sacrificiul lor nu a fost zadarnic. Miercuri, o parte dintre foștii revoluționari s-au reunit într-o ședință festivă pentru a rememora zilele fierbinți ale lui decembrie ’89, dar și pentru a face un bilanț al ultimelor trei decenii.
u-: 21 decembrie a fost deja un moment în care ceea ce făcusem noi până atunci începea să dea rezultate. Aveam deja semnalele venite din Arad, din Lugoj, pe urmă din celelalte orașe. Era acel sentiment de bucurie că ceea ce doream noi în sfârșit se întâmplă.
-: Nu ne-a venit să credem multora că există șansa să fim liberi.
Reporter: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi ridicat și celelalte orașe?
-: Timișoara, lucru care e cunoscut, ar fi fost rasă de pe suprafața pământului.
Reporter: S-au împlinit idealuri de revoluții?
-: Avem și multe, multe dezamăgiri din punctul ăsta de vedere, pentru că ne așteptam la mai mult, mai ales din punct de vedere economic.
-: Încă sunt lucruri care n-au fost împlite din ceea ce am făcut noi și am scris noi atât în Proclamație, cât și am scris noi și în rezoluție și probabil că este mult, mult încă de făcut.
-: Avem libertatea cea de mișcare pe care am dorit-o foarte mult. Avem libertatea de a vorbi, nu putem să zicem că trăim exact cum am trăit atunci, într-o frică continuă și așa mai departe.
Primaria Timişoara a lansat astăzi, în dezbatere publică, proiectul de înfiinţare a Traseului Revoluţiei. Acesta va fi realizat cu o finanţare de 4,3 milioane de euro prin PNRR şi va consta în amenajarea unor spaţii publice în 9 zone din oraş, unde vor fi montate plăci cu texte explicative legate de Revoluţia de la Timişoara. De asemenea, se va realiza o platformă online cu o arhivă cu fotografii, materiale video şi alte documente despre evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara.
Propunerea echipei de proiectanţi poate fi consultată pe site-ul primariei, iar opiniile pot fi transmise până în 21 ianuarie 2023.
Alina Bujancă, corespondentă Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.