Val de viroze cu complicații în România! Aproape 100 de mii de cazuri pe săptămână
Prima iarnă post-COVID, în care nu mai sunt restricţiile impuse de pandemie, a adus un val de viroze cu complicaţii, mai ales în rândul celor mici.
Articol editat de Andreea Leonid, 21 decembrie 2022, 09:12 / actualizat: 21 decembrie 2022, 14:02
În contextul crizei de medicamente dedicate, Ministerul Sănătăţii examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a anumitor tratamente.
Valul de infecții respiratorii a lovit în plin, așa cum estimau încă din toamnă specialiștii. Numărul celor care au simptome a crescut alarmant în ultimele săptămâni iar pacienții mici sau adulți așteaptă ori în șir la camerele de gardă din toată țara sau la ușile medicilor de familie pentru a putea fi consultați.
În același timp, a crescut și numărul copiilor care au nevoie de internare din cauza complicațiilor, atrag atenția medicii. În aceste condiții, farmaciștii anunță că nu mai au medicamente antiinflamatorii și antitermice folosite mai ales pentru cei mici.
Situația este întâlnită și în alte țări și este în principal o consecință a creșterii consumului, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a subliniat că nu se găsesc în special medicamentele cele mai cunoscute, dar a amintit că autoritățile au prezentat variante înlocuitoare.
Ministerul Sănătății examinează acum posibilitatea restricționării temporare la export antibioticelor pentru copii și a medicamentelor oncologice. Problema aprovizionării cu unele medicamente nu afectează doar România, a mai spus Alexandru Rafila:
E vorba de restricționarea temporară, temporar însemnă pentru un anumit interval de timp, când există o lipsă de disponibilitate pe piață. E o procedură care o aplică și alte state.
Dincolo de situația punctuală a tratamentelor pentru răceli, sunt în lucru soluții pentru a ameliora problemele generale legate de lipsa unor medicamente.
Alexandru Rafila apreciază că unele au dispărut și din cauza lipsei de realism a prețurilor cu care sunt vândute în România:
Vom stabili o nouă metodologie de stabilirea a prețurilor care să nu ne mai aducă în situația dispariției multor molecule din motive comerciale.
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, a venit ieri și cu o cifră 50 % cu atât a crescut anul acesta consumul de produse pediatrice pe bază de ibuprofen și paracetamol, față de anul trecut. Organizația atrage atenția că în farmacii există înlocuitori ale mărcilor comerciale cele mai căutate și mai spune că în următoarele luni vor fi livrate lunar aproximativ 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol, fabricate în România sau în străinătate, astfel că problema își va găsi rezolvare la începutul anului 2023.
Adriana Leu/RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.