Radio Cluj…la modă: Crăciun cu stil [FOTO]
Este mult mai mult decât atât- o expresie a bucuriei celebrării care pornește, sau ar trebui să pornească din suflet și să se concretizeze în tot ceea ce ne înconjoară, începând de la casa decorată frumos și luminată, la bucatele cu drag pregătite- care nu trebuie să fie excesive, așa cum s-ar putea crede și terminând cu propria persoană, decorată și ea în ton cu semnificația acestei Sărbători mari.
Articol editat de cristina.rusu, 22 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 22 decembrie 2022, 12:29
Mai mult decât în alte ocazii, Crăciunul ne invită din bunăstarea caselor noastre să medităm asupra realei sale semnificații, iar treaba cu Moș Crăciun putem s-o lăsăm de-o parte, puțin, în vreme ce cuvintele colindelor pe care le intonăm în fața bradului să rezoneze cu simțirea autentică și nu cu automatisme impuse de obiceiurile adunate în ani și familii.
Cât despre modă– ea este parte integrantă a evenimentelor de orice fel, și cu deasupra de măsură a Crăciunului.
Astăzi nu o să ofer rețete și sugestii pentru ce să purtați de Crăciun, pentru că am încrederea deplină că vă veți descurca de minune.
Pe vremea când nu existau rețelele de socializare, iar lumea nu avea obsesia de a fi imortalizată cu orice preț, chiar și când desfășura activități banale- la fel ca acum- exista evident, preocuparea pentru stil, eleganță, farmec. Nu erau ostentative, nu erau declamative- fiind gesturi și atitudini prețioase rezervate unui cerc intim de prieteni și familie, așa cum se cuvine Crăciunului.
Exista o discreție a manifestărilor exterioare ce țineau de celebrare, asta neînsemnând defel, că ele nu contau. Atâta doar că nu trebuia să le știe tot satul.
Să ne amintim că părinții noștri petreceau, mamele noastre erau elegante chiar și-n vremurile de tristă amintire, fiecare putea să-și aleagă expresia estetică cea mai potrivită pentru a se simți în sărbătoare.
Nu aveam noi revista Vogue pe vremea aceea dar existau publicații demne de urmat, așa cum am fost, mirată să constat, când m-am pomenit în fața a două numere din anii ‘60 ai revistei Modern, ce păreau perfect acordate tendințelor internaționale.
Erau publicații destinate profesioniștilor și nu puteau fi achiziționate simplu, de la chioșcul de ziare. Dar informația circula de vreme ce mama era extrem de cochetă și elegantă la fel cu alte femei.
Celebrul Vogue, al cărei istorie o citesc acum, cu toate edițiile sale incluse în poveste, pe lângă binecunoscutele sale coperți dedicate numărului din decembrie considerat special, avea să dețină, mult mai târziu, spre epoca pe care o putem imagina ușor, numere dedicate unor diferite personalități ce-și puneau amprenta inconfundabilă asupra publicației dedicată Crăciunului.
Editori oaspete, legende în viață, nu refuzau oferta Vogue de a colabora la editarea numărului de Crăciun- de la Federico Fellini, Salvador Dali, Hitchcock, Marlene Dietrich sau Barbra Hendricks- printre primele femei de culoare strecurate printr-un truc al redactoarei șefe, Colombe Pringle în anii 70, sau chiar Dalai Lama în persoană.
Erau numerele cu tirajul ce se epuiza imediat, ce aduceau vânzări fabuloase companiei, iar îngemănarea firească dintre diferite personalități culturale cu ideea de modă, monden, sau celebritate nu a deranjat pe nimeni, ba dimpotrivă a chiar ajutat, dacă este să pomenim de numărul dedicat lui Nelson Mandela.
Cu siguranță Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai profitabile pentru afaceriști, după cum lesne putem citi în jurul nostru, dar nu ar fi așa dacă nu ar atinge o coardă sensibilă a fiecăruia dintre noi- cea care vibrează continuu la ideea de comuniune, căldură și bunătate sufletească.
Așa să fie pentru toți!
Crăciun cu bucurii tuturor!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după revistele Vogue oct. 2021/ Modern iarna 67-68 și 69-70/ cartea Vogue Posters Book, Harmony Press,1975.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.