ANPC: Recomandări pentru ca alimentele cumpărate să nu ne afecteze sănătatea
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are câteva recomandări pentru ca alimentele cumpărate să nu ne afecteze sănătatea și să nu reprezinte bani aruncați pe fereastră.
Articol editat de Andreea Leonid, 23 decembrie 2022, 14:45 / actualizat: 26 decembrie 2022, 15:39
Ofertele promoționale din această perioadă îi ajută pe comercianți să scape de produsele din stoc, așa că atunci când alegem să cumpărăm produse alimentare trebuie să fim foarte atenți la calitatea acestora.
Aspectul, mirosul și culoarea sunt primele lucruri la care trebuie să fim atenți atunci când vrem să cumpărăm carne, brânzeturi, fructe sau dulciuri.
Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate, iar produsele trebuie să dețină ștampila de control sanitar veterinar. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
În cazul produselor congelate trebuie verificat termenul de valabilitate și ca ambalajul să nu fie deteriorat. În ceea ce privește laptele și produsele lactate, consumatorii trebuie să fie atenți ca ambalajul să nu fie umflat, altfel produsul nu mai este bun pentru consum. O atenție deosebită trebuie acordată și condițiilor de depozitare.
Produsele de patiserie trebuie procurate doar din locuri autorizate, curate și bine întreținute, în care personalul poartă echipament de protecție sanitară și manipulează produsele cu mănuși curate sau de unică folosință.
Un alt produs des cumpărat zilele acestea este ciocolata. Aceasta trebuie să dețină etichete cu informații complete în limba română. Din punct de vedere organoleptic, ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere, cu culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă. Trebuie evitată cumpărarea ciocolatei de la vânzătorii ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic.
În ceea ce privește comercializarea vinurilor și a băuturilor alcoolice, trebuie să fim atenți la datele specificate pe etichetă, la culoare, să fie fără depuneri sau impurități în suspensie. Indiferent de produsele pe care le cumpărăm, trebuie să verificăm prețurile afișate la raft, să coincidă cu cele marcate pe bonurile de casă.
Adriana Leu/ RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.