Universitatea din Oradea își asigură energie din panouri solare
Foto: Radio Cluj
Instituția de învățământ superior a găsit soluții la facturile record la energie electrică: își produce necesarul de energie din surse regenerabile.
Articol editat de cristina.rusu,
23 decembrie 2022, 10:15
Instituția de învățământ superior a găsit soluții la facturile record la energie electrică: își produce necesarul de energie din surse regenerabile.
Prețurile uriașe la energia electrică a determinat Universitatea din Oradea să-și găsească propriile soluții: își asigură necesarul de energie electrică din surse regenerabile.
Ultima factură care a venit la Universitatea din Oradea, pe lunile septembrie și octombrie, a fost de 769.000 de lei. Aceasta doar pentru energia electrică. De aceea, nu am stat să ne uităm la o factură. Noi am prevăzut că așa se va întâmpla și am demarat nivelul trei de resurse de energie. Am dorit ca, pe lângă cele geotermale, să avem și resursa proprie de energie electrică, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău.
Prin diverse proiecte, pe clădirile din campusul instituției au fost montate panouri fotovoltaice. În prezent, acestea produc întotal 60 de kilowați de energie electrică.
Urmează ca până în luna februarie să mai montăm încă cel puțin 250 de kilowați panouri fotovoltaice pe clădirile eligibile din Campusul Universității și, desigur, până la sfârșitul anului 2023, să montăm panouri fotovoltaice și pe alte clădiri pe care le are Universitatea în oraș – clădirea din campusul de pe strada General Magheru, respectiv în cea de pe strada Barbu Ștefănescu Delavrancea. Clădirea de la Facultatea de Medicină și Farmacie nu este un obiectiv eligibil pentru că este o clădire de patrimoniu și probabil va intra într-o reabilitare majoră. Așa că acolo nu vom face această investiție, a explicat rectorul.
Acesta a asigurat că, în ciuda facturilor mari la electricitate, nu va restricționa accesul studenților în facultăți, așa cum au făcut alte universități din țară care, din acest motiv, au trecut cu activitatea în online.
Nu vom lua măsuri să nu venim în campus, campusul va fi deschis tot timpul, și căminele la fel. Am crescut anumite tarife la cazarea în cămine datorită creșterii tarifelor la energia electrică. Avem posibilitatea să reducem costurile prin implementarea tehnologiei regenerabile și sper să ajungem la valori pe care să le suportăm, a mai spus Bungău.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.