Top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa
De la piftie şi sarmale, la julbord sau la deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 decembrie 2022, 00:00
De la piftie şi sarmale, la julbord sau la deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.
În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine.
Sonhos (vise), gogoşi date prin zahăr şi scorţişoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat, le găsiţi la Pastelaria Versailles, o superbă cafenea în stil art nouveau, construită în 1922. Bolo rei (tortul rege) este probabil cea mai popular desert din Portugalia. Confeitaria Nacional a introdus această prăjitură franţuzească în Lisabona, în secolul al XIX-lea, iar portughezii au adoptat-o imediat. Cu un aluat uşor, nu este prea dulce, iar nucile şi fructele confiate îi dau un gust deosebit, notează The Guardian.
Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun şi scorţişoară, este savurat tot anul şi este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se serveşte la cafea. Însă, prima oară aceşti biscuiţi au fost asociaţi cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoşi biscuiţi, este Maison Dandoy.
În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiţie, notează The Guardian. Farfuriile cu produsele din porc sunt preferate în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările sunt şi ele trecute pe listă de către jurnaliştii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureştiul în perioada Crăciunului şi să deguste bunătăţile tradiţionale româneşti, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc şi Curtea Berarilor.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.