Ascultă Radio România Cluj Live

Top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa

De la piftie şi sarmale, la julbord sau la deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.

Top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 decembrie 2022, 00:00

De la piftie şi sarmale, la julbord sau la deserturile delicioase din Lisabona, The Guardian a realizat un top 10 al tradiţiilor culinare de Crăciun, celebre în Europa.

În timpul sărbătorilor de iarnă, Lisabona se transformă într-un tărâm dulce: prăjituri, produse de patiserie şi deserturi care mai de care îţi fac cu ochiul la fiecare pas, iar cozile care se formează în faţa patiseriilor şi cofetăriilor vorbesc de la sine.

Sonhos (vise), gogoşi date prin zahăr şi scorţişoară, făcute cu făină, ou sau dovleac fiert pasat, le găsiţi la Pastelaria Versailles, o superbă cafenea în stil art nouveau, construită în 1922. Bolo rei (tortul rege) este probabil cea mai popular desert din Portugalia. Confeitaria Nacional a introdus această prăjitură franţuzească în Lisabona, în secolul al XIX-lea, iar portughezii au adoptat-o imediat. Cu un aluat uşor, nu este prea dulce, iar nucile şi fructele confiate îi dau un gust deosebit, notează The Guardian.

Parfumul biscuiţilor copţi cu mirodenii dă startul sezonului festiv în Belgia. Speculoos, un biscuite crocant cu zahăr brun şi scorţişoară, este savurat tot anul şi este cunoscut în toată lumea prin versiunea în miniatură care se serveşte la cafea. Însă, prima oară aceşti biscuiţi au fost asociaţi cu ziua Sfântului Nicolae. În timpul lunii decembrie, patiserii din Bruxelles pregătesc speculoos sub formă de brazi de Crăciun. Cel mai vânat loc, cu cei mai gustoşi biscuiţi, este Maison Dandoy.

În zonele rurale ale României, tăierea porcului este o tradiţie, notează The Guardian. Farfuriile cu produsele din porc sunt preferate în Bucureşti şi în alte oraşe mari. Ţuica, sarmalele, piftia, şoriciul şi jumările sunt şi ele trecute pe listă de către jurnaliştii britanici. Pentru cine vrea să viziteze Bucureştiul în perioada Crăciunului şi să deguste bunătăţile tradiţionale româneşti, sunt recomandate restaurante precum Caru’ cu bere, Hanu’ lui Manuc şi Curtea Berarilor.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate
Nutriţie sâmbătă, 17 februarie 2018, 06:00

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne

Aproape jumătate dintre belgieni (44%) afirmă că au redus consumul de carne, pe parcursul anului trecut, potrivit unei anchete online realizată...

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne