Noua lege a minorităților naționale creează nemulțumiri
Articol editat de Andreea Leonid, 25 decembrie 2022, 11:47
Comunitatea românească din Ucraina este nemulțumită de adoptarea noii Legi a minorităților naționale, care, deși aduce unele îmbunătățiri, nu permite copiilor de diferite etnii să studieze în limba lor maternă. Românii din Ucraina speră totuși că noua lege va fi amendată înainte de anul școlar viitor, după cum a aflat corespondentul RRA Ilie Pintea.
Reporter: Deși aduce unele îmbunătățiri față de legea din 2017, noul act normativ nu rezolvă problema învățământului în limbile minorităților, care este una asupra căreia se poartă discuții de mai mulți ani. Mai multe asociații ale românilor din regiunea Cernăuți, zona cu cea mai mare comunitate de etnici români din Ucraina, au depus memorandumuri pentru amendarea legislației în vigoare, dar fără să fie luate în seamă, iar actuala formă a legii a fost adoptată fără consultarea minorităților, a declarat pentru Radio România Actualități Alexandrina Cernov, membru al Academiei Române și profesor universitar la Cernăuți.
Alexandrina Cernov: Am citit această lege, nimic nu s-a schimbat. Acolo unde vorbim despre drepturi, să vorbim de dreptul la învățământ în limba maternă, pentru că e vorba de toate miinorităţile. Deci să se adauge în fond clar învățământ în limba maternă, asta ne interesează foarte mult. Dacă în satele noastre pierdem învățământul în limba maternă, încetăm a mai fi români peste 10 ani.
Reporter: Noua lege lege a minorităților va produce efecte începând cu anul școlar viitor, însă până atunci asociațiile românilor din Ucraina speră că va fi modificată în acord cu solicitările etnicilor de alte naționalități și se bazează și pe sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, care a notificat deja Kievul cu privire la aceste nemulțumiri. Ucraina a modificat această lege în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, proces ce presupune armonizarea legislației acestei țări cu cea a comunității europene.