Excesul și risipa alimentară de sărbători
Articol editat de Andreea Leonid, 25 decembrie 2022, 11:34
Articol editat de Andreea Leonid, 25 decembrie 2022, 11:34
Crăciunul aduce, prin tradiție, mese îmbelșugate în familie. De la o astfel de masă nu lipsesc produsele din organe de porc, sarmalele și cozonacii, toate bogate în grăsimi, calorii și greu digerabile.
Tradiționale pentru această perioadă sunt și îndemnurile la cumpătare, lansate de medici și nutriționiști. Chiar și bucătarii atrag atenția că excesele din aceste zile sunt periculoase. Chef Cezar Munteanu, ambasador pentru combaterea risipei alimentare, calculează că într-o zi de sărbătoare, românii ajung să mănânce chiar și de două-trei mai mult decât într-o zi obișnuită.
Chef Cezar Munteanu: În mod normal, un adult consumă, statistic, pe undeva, la un 700 de grame pe zi, așa ar trebui să fie, ca să nu ne ducem în obezitate, să nu dăm în altceva. Hai să zicem că facem excepție sărbătorile de iarnă, mai zici, domne, hai să suplimentez cu încă 30-40%, dar noi cred că ne ducem undeva la două kilograme pe zi în zilele de sărbători, ceea ce mi se pare enorm.
Și nutriționiștii atrag atenția că o cantitate mare de mâncare consumată la masa de Crăciun nu ne poate strica ziua. Un avertisment special merge către cei care au ținut post în această perioadă. Lavinia Bratu:
Lavinia Bratu: Trecerea din perioada aceasta şi așezarea în tihnă la mesele de sărbătoare, ar fi bine să păstrăm acea atenție pe care am avut-o în această perioadă de post. Nu mâncăm toate cele trei tipuri de proteină animală la o masă, adică dacă mâncăm carne, să nu mâncăm brânză şi să nu mâncăm ouă. Să nu mâncăm din toate sau dacă mâncăm din toate, să o facem așa, cât ţinem într-un pumn din fiecare mâncare.