Prima pagină » Știri » Social » Ucrainenii blocați în Munții Maramureșului sunt în situație critică (UPDATE)
Ucrainenii blocați în Munții Maramureșului sunt în situație critică (UPDATE)
Foto: Facebook Salvamont Maramureș
UPDATE, ora 19:00
Unul dintre cetăţenii ucraineni dispăruţi în Munţii Maramureşului a fost găsit decedat, a informat marți seară directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
27 decembrie 2022, 11:11 / actualizat: 30 decembrie 2022, 10:12
UPDATE, ora 19:00
Unul dintre cetăţenii ucraineni dispăruţi în Munţii Maramureşului a fost găsit decedat, a informat marți seară directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
Corpul a fost depistat de un localnic din Crasna Vişeului, în zona alpină.
Luni, 26 decembrie, salvamontiștii au reușit să salveze doi cetățeni ucraineni din Munții Maramureșului!
Acțiunea de recuperare din aceste zile a fost cea mai grea la care a participat, a spus la Radio Sighet, Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș.
Acesta a stat 12 ore în munte cu unul dintre ucraineni, cel care nu a putut fi extras cu elicopterul. Au coborât muntele în condiții extreme și au înfruntat fenomene meteo potrivnice. Citiți aici mărturia domnului Dan Benga, de la Salvamont Maramureș:
A fost cea mai grea misiune la care am participat, la care am folosit absolut toate cunoștințele și toată experiența noastră de salvatori montani! Și încă o dată am văzut ce echipă am, oameni care efectiv nu m-au lăsat pe munte cu ucrainianul, au venit după mine. Cel care i-a localizat a fost elicopterul M.A.I. cu termoviziune, care i-a localizat pe cei 2. Noi ne-am învârtit în jurul coordonatelor și n-am reușit să localizăm, pentru că coordonatele erau undeva la 50-70 de metri distanță de locul în care erau ei și chiar nu erau vizibili. Deci erau sub un full de copaci. Toată lumea încearcă să ajute, dar din păcate face mai mult rău. Asta e problema! Pentru că, în teren lucrurile se schimbă de la un minut la altul și în momentul în care noi n-avem informațiile corecte și efectiv ne expun la ce-i mai rău. Chiar vorbeam cu șeful DSU, doctorul Arafat, adineauri, a fost permanent în legătură cu noi și o să-i mulțumesc pe toate canalele și prin toate mijloacele pentru că ne-a pus la dispoziție absolut tot ce am avut nevoie. E unul dintre cei care a contribuit masiv la reușita extragerii celor 4. Dacă n-aveam elicopter cu termoviziune, dacă n-aveam elicopterul de la SMURD cu troliu, dacă n-aveam elicopterul de la Jibou, cu dotări medicale și cu medic la bord, nu știu, nu știu despre ce am fi discutat astăzi… Deci, un ajutor extraordinar! Noi am fost în teren, noi am fost cei care, ca să spun așa, am dus greul acțiunii, dar într-o acțiune, dacă nu ai oameni care să poate să te ajute, să poți să duci greul ăla, te duci degeaba. Iar acolo, vă spun sincer, eu unul nu am văzut așa ceva – păduri întregi cu copaci cu diametru de mai bine de 3 metri, rupte de avalanșă, cu bolovani căzuți… A fost groaznic, groaznic! Căutările au durat 12 ore jumătate, din momentul în care eu am plecat cu ucraineanul de sus, de pe stânca în care erau. El nu voia să vină, era obosit, a mâncat crengi, a supt acele acelea de brad, a avut ceva pliculeț de ketchup, în 3 zile. Era rupt de foame și tot îmi spunea: vreau să dorm un pic, vreau să mă odihnesc un pic. Și i-am zis: prietene, nu dormi, nu te odihnești! Iar dacă vrei să vii cu mine și să trăiești, vii cu mine. Dacă vrei să mori, rămâi aici. A înțeles și a venit, a venit lângă mine, iar după 12 ore jumăte l-am predat la ambulanță. Ca să înțelegeți ce a însemnat și credeți-mă că n-am stat în 12 ore jumate, decât vreo 2 ore, timp în care l-am învelit cu sacul meu de dormit ca să nu moară.
Reporter: Da, am văzut asta și pe imagini, plus că și terenul a fost accidentat. Cum credeți că s-ar fi desfășurat această acțiune dacă vremea era mai potrivnică, dacă zăpada era mai mare, dacă era viscol sau vreme de iarnă adevărată?
Dan Benga: Sunt supoziții pe care iarăși nu pot să le fac. De ce nu? Noi nu mergem pe supoziții și pe prezumții. Noi mergem pe lucruri concrete, pe lucruri certe. Poate dacă era zăpadă mai mare, poate nu era ceața aia cu vizibilitate de până la un metru vizibilitate, vizibilitate pe care nu am avut-o. Știți ce înseamnă să mergi bâjbâind și să nu îți dai seama unde calci și unde faci prin următorul pas, că poate să fie o prăpastie de câteva zeci sau sute de metri?! Deci băieții când au ajuns pe stânca aia, habar nu au avut ce e în dreapta și în stânga lor. Eu am coborât cu cel pe care n-am reușit să-l evacuăm cu elicopterul, printr-un singur loc, prin tehnică de coardă, coborât în rapel peste 45 de grade cu stâncă, cu gheață, cu toate ingredientele. Când au văzut, după ce s-a ridicat plafonul și au văzut și acolo, unul dintre ei a început să plângă și a zis că vrea să moară. Și i-am zis: de murit, n-o să mori, că nu te las să mori!
Condiţiile meteo fac ca operaţiunile de căutare-salvare să fie mult îngreunate.
Două persoane au fost reperate luni, 26 decembrie, dintre cele 4 căutate de salvatori. Oamenii au rămas blocați în Munții Maramureșului în timp ce încercau să ajungă în România, traversând granița alpină. Doar unul a putut fi luat de pe munte, ieri cu ajutorul unui elicopter SMURD. Vremea dificilă a făcut imposibilă ridicarea celui de-al doilea bărbat. El a rămas însă cu un salvamontist, iar o echipă formată din polițiștii de frontieră și salvatori montani a pornit pe jos spre locul în care se află. Autoritățile implicate în operațiunea de salvare au anunțat că 2 dintre ucrainienii blocați în Munții Maramureșului sunt în situație critică. Ei se află într-o zonă greu accesibilă din cauza reliefului accidentat și a condițiilor atmosferice în permanentă schimbare. Pentru găsirea și salvarea celor 3 ucraineni aflați acum pe munte, autoritățile au primit sprijin din partea Agenției Europene pentru Poliție de Frontieră și Garda de Coastă FRONTEX. Un avion Diamond a survolat zona de graniță a României cu Ucraina. Grupul format inițial din 6 ucraineni a încercat sâmbătă să intre ilegal la noi în țară, traversând granița alpină. Salvarea oamenilor a fost mult îngreunată de faptul că în prima zi ei nu voiau să își dea coordonatele. Poliția de Frontieră spune că bărbații au între 23 și 33 de ani. După invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, autoritățile de la Kiev au decretat mobilizare generală și au instituit legea marțială care le interzice bărbaților apți de luptă cu vârste între 18 și 60 de ani să părăsească țara, astfel că unii dintre ei încearcă să iasă ilegal din Ucraina.
Costi Dumăscu, realizator RRA
Foto: Facebook Salvamont Maramureș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.