Au fost reluate căutările ucraineanului rătăcit în Munții Maramureșului [UPDATE/AUDIO]
Trupul ucraineanului găsit azi decedat a fost scos din zona montană, cu ajutorul unui elicopter SMURD. Avea 22 ani.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 decembrie 2022, 11:01 / actualizat: 29 decembrie 2022, 17:22
Declarația șefului Salvamont Maramureș, Dan Benga:
…………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE, ora 13:45
Echipele de salvatori au descoperit trupul neînsuflețit al unui bărbat ucrainean, ultimul din grupul de șase persoane care au trecut granița din Ucraina în România în data de 24 decembrie.
Acesta se afla la aproximativ doi kilometri de locul de unde au fost recuperați ultimii doi ucraineni, a informat cu puțin timp în urmă Oana Pârcălab, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Căutările cetățeanului ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului au fost reluate joi dimineațã, 29 decembrie.
O echipã formatã din trei polițiști de frontierã împreunã cu salvatori montani a pornit într-o nouã misiune de cãutare terestrã în Munții Maramureșului.
În plus, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație survoleazã zona.
Ieri a fost recuperat din zona montanã trupul ucraineanului gãsit decedat de un localnic. Avea aproape 22 de ani și era din zona Ternopil.
Vã reamintim, în 24 decembrie, șase cetãțeni ucraineni au trecut granița din Ucraina în România, pe direcția Vârfului Pop Ivan. Dintre aceștia, patru au fost gãsiți în viațã, unul decedat iar al șaselea încã este cãutat.
În legătură cu intervenția pentru salvarea celor șase ucraineni rătăciți în munții Maramureșului, din seara ajunului de Craciun, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani, Sabin Cornoiu, a afirmat că marea problemă a fost că grupul nu a cooperat cu salvatorii și cu autoritățile:
Marea dificultate a acestei acțiuni de salvare care s-a întins pe atât de multe zile a fost faptu că grupul nu a fost cooperant, deci din prima clipă grupul s-a ascuns de autorități. Doar atunci când totul a devenit foarte grav au dat acele semnale de alarmă. Noi n-am știut decât după 2-3 zile că de fapt au fost 6 oameni și nu 4. Primul apel a fost de 4 persoane, din care una este accidentată. La un moment dat s-a văzut că și din celelalte au fost persoane rămase în grup, s-au accidentat ulterior sau au avut probleme. Deci grupul numai când a intrat într-o situație extrem de delicată a început să emită aceste semnale de alarmă către noi. Nu am înțeles foarte bine limba și nu noi, cei care au preluat apelurile de urgență, n-au dat informații corecte. Am încercat să-i localizăm, dar zona fiind foarte izolată, nu s-a putut face acea triangulație care să ne spună cu exactitate pe unde sunt și în clipa în care făceam o triangulație și ne duceam într-un loc, nu-i găseam acolo, pentru că ei plecau mai departe. Grupul s-a divizat, s-au împărțit câte 2 și au plecat mai departe. Probabil nici nu s-au cunoscut. Am înțeles că doar 2 dintre ei erau frați, restul s-ar putea să se fi adunat adhoc acolo, la călăuza care le-a arătat drumul, cum să treacă munții. Deci în asta consta marea greutate a acțiunii, că acei oameni se fereau de noi. (Sabin Cornoiu)
În seara zilei de 24 decembrie, şase cetăţeni ucraineni au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului pe la o altitudine de 1.800 de metri.
Doi dintre ei au fost recuperaţi în aceiaşi zi, alţi doi în cursul zilei de luni, iar un altul a fost găsit decedat, marți, de un localnic din Crasna Vişeului care a urcat pe munte.
Salvatorii susţin că pe munte se mai află un cetăţean ucrainean care nu a fost găsit în urma căutărilor efectuate, ieri, în teren, cu ajutorul elicopterului dotat cu cameră de termoviziune.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.