Carmen Sylva – Regina Elisabeta a Romaniei/Foto: Wikipedia
Avea 26 de ani când a sosit în România, pentru a se căsători cu prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A devenit prima regină a ţării după ce România a fost recunoscută ca regat. În 29 decembrie 1843 s-a născut Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, care a avut pseudonimul literar de Carmen Sylva:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
29 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 29 decembrie 2022, 9:10
Avea 26 de ani când a sosit în România, pentru a se căsători cu prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A devenit prima regină a ţării după ce România a fost recunoscută ca regat. În 29 decembrie 1843 s-a născut Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, care a avut pseudonimul literar de Carmen Sylva:
A înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire şi a procurat medicamente pentru răniţi în timpul Războiului de Independenţă din 1877. Regina Elisabeta a României s-a implicat energic în sprijinirea artelor şi a societăţii filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri şi în gestionarea actelor caritabile. În absenţa unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienţi pe an, a distribuit medicamente gratuite şi a monitorizat starea familiilor nevoiaşe.
Regina a avut şi iniţiativa de a identifica potenţialul meşteşugurilor româneşti. Ea însăşi se înveşmânta adesea în portul naţional românesc, socotit până atunci strai al ţăranilor, şi a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Regina a organizat la castelul regal de la Sinaia un centru de meşteşuguri naţionale. Şi-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentaţi să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artişti în devenire cum ar fi George Enescu sau Elena Văcărescu şi l-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri.
Elisabeta a fost conştientă de beneficiul major al turismului într-o ţară care nu era încă în circuitul turistic internaţional. A iniţiat în acest domeniu o campanie susţinută de publicitate pentru a-şi face cunoscută în străinătate ţara adoptivă. Trenul Orient Express făcea o haltă la Sinaia şi călătorii erau găzduiţi la castelul regal. Ca parte a aceleiaşi campanii, România a participat la Expoziţia Universală de la Paris în anii 1867, 1889 şi 1900 cu broderii şi tapiţerii lucrate tradiţional de femei, iar în 1912, regina a organizat la Berlin expoziţia Die Frau im Kunst und Beruf (Femeia în artă şi meşteşuguri).
Talentul său lingvistic desăvârşit a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană şi engleză sub pseudonimul Carmen Sylva, prin lucrările sale făcând cunoscută în străinătate România; astfel a atras atenţia lui Mark Twain, care evocând-o a spus despre ea: „Acea prinţesă şi poetă germană încântătoare, adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile «i-au vorbit»”. Aceasta a ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, chiar la îndemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regină.
Regina Elisabeta a murit cu puţin timp înainte ca România să declare război Germaniei şi a fost îngropată la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.