Autoritatea Electorală Permanentă vrea să schimbe regulile de finanțare ale partidelor politice
Toate modificările sunt incluse într-un proiect de lege, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, transmis, joi, 29 decembrie, guvernului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 decembrie 2022, 09:49
Valoarea donațiilor primite de la o persoană fizică într-un an se reduce la jumătate, adică maxim 100 de salarii de bază minime brute pe țară, față de 200 cât prevedea legea în vigoare. A fost scăzut plafonul și în cazul donațiilor primite de la o persoană juridică într-un an acestea putând fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe țară, față de 500 cum este în prezent. Contractele de împrumut în bani trebuie să aibă clar specificate modul și termenul de restituire, care nu poate fi mai mare de 5 ani conform modificărilor propuse, cotizațiile și donațiile a căror valoare individuală depășește 3 salarii de bază minime brute pe țară se vor încasa exclusiv prin conturi bancare. Actul normativ va introduce limite maxime pentru cheltuielile efectuate din subvențiile de la bugetul de stat. Pentru publicitate politică, adică presă și propagandă, de exemplu, se va putea aloca cel mult 30 % din valoarea totală a subvențiilor, iar pentru finanțarea campaniilor electorale, 40 % .
Decizia AEP, de schimbare a acestor norme, vine în contextul în care în anul 2024 vor avea loc patru tipuri de alegeri.
Și Institutele de sondare a opiniei publice sunt interesate de evoluţia partidelor politice. Cel mai recent sondaj realizat de INSCOP arată că cele două formaţiuni aflate la guvernare, PSD şi PNL, au pierdut procente în luna decembrie, în timp ce, din opoziţie, AUR a câştigat 2%.
În acest moment, PSD are 31,5% din intenţiile de vot, PNL, 20,2%, AUR, 18,1% iar USR, 10,9%.
Gabriela Mitrovici, redactor RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.