Ascultă Radio România Cluj Live

Cele mai bune albume din muzica anului 2022 [AUDIO/VIDEO]

Indiferent de care parte a oceanului ne situăm, ori de profilul revistei, câteva albume sunt prezente în toate articolele dedicate muzicii de calitate a acestui an. Fie că e vorba despre Rolling Stone Magazine, AllMusic Guide, Pitchfork sau New Musical Express – criticii au reacționat pozitiv la noul material de studio al lui Beyonce ori la cel mai recent produs discografic semnat Arctic Monkeys.

Cele mai bune albume din muzica anului 2022 [AUDIO/VIDEO]
Foto: Beyonce.-Credit-PressSupplied

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 2 ianuarie 2023, 14:38

Vă propun așadar un rezumat cu cele mai apreciate albume lansate în anul 2022. Dacă doriți să le ordonați într-o anumită ordine, aveți toată libertatea s-o faceți.

Harry Styles a propus cel mai introspectiv disc al său de până acum – Harry’s House – unde House înseamnă mai degrabă mintea artistului, decât locuința propriu zisă.

Numele e inspirat din discografia unui japonez care-a modelat definitiv pop-ul nipon – Haruomi Hosono, iar muzica a avut atat de mult lipici la public încât a debutat pe primul loc și-n Marea Britanie și-n Statele Unite.

Într-o epocă a streamingului digital să vinzi într-o singură săptămână 182.000 de viniluri e un record demn de menționat.

 

 

Urmează o trupă aflată tot la al treilea album – canadienii Alvvays, deja premiați pentru precedentul lor efort de studio cu trofeul Juno (echivalentul din Canada al premiilor Grammy).

Dar ultimii 5 ani au fost tumultoși pentru cvintetul indie – echipamente distruse, înregistrări demo furate, schimbări de personal. Din toată această furtună formația a reușit să iasă impecabil și să sune, poate, mai bine ca oricând – Alvvays ne-au lăsat moștenire albumul Blue Rev, ilustrat aici prin Many Mirrors.

 

 

Grupul britanic Arctic Monkeys activează de 20 de ani și-a fost una din primele trupe a cărei faimă s-a propagat în mediul online. Al șaptelea album de studio a venit în toamna acestui an, se cheama The Car și pune pe copertă o poză făcută de toboșarul trupei cu o mașină albă într-o parcare altfel pustie. Noul disc indică clar îndepărtarea de indie-rock-ul începuturilor și e primul album Arctic Monkeys care nu ajunge pe primul loc în Regatul Unit, dar asta e – nu te pui cu Taylor Swift.

 

 

Trecem în revistă albumele remarcabile ale anului 2022, mă opresc acum la cea mai influentă artistă a secolului 21 – Beyonce.

În vară a lansat Renaissance – prima parte a unei trilogii muzicale, ce caută să compenseze anii de izolare impusă de pandemie – prin dans eliberator. Face trimitere la disco și house, vorbind despre evadare, hedonism și exprimare liberă. A fost declarat cel mai bun album al anului de către multe publicatii – inclusiv The New York Times.

 

 

Rămân tot la o voce feminină, islandeză de această data. Bjork propune în toamna acestui an albumul Fossora – cel mai surprinzător din lista mea. De la clarinet la beat-uri tehno, de la instrumente cu coarde la coruri – amestecul unic de inovație și emoție e un adevărat tur de forță prin trecutul incomod al artistei – Bjork cântă despre izolare, tristețe, pierderea celor dragi. E un disc care-a împărțit lumea în două tabere – și un lucru e sigur – nu a prea lăsat pe nimeni indiferent.

 

 

Anul 2022 aduce în preferințele criticilor încă un grup îndrăzneț – jazz-ul, pop-ul si post rock-ul se întâlnesc nonșalant în compozițiile tinerei formații britanice Black Country, New Road.

Al doilea album vine relativ repede după impresionantul debut din 2021 și continuă să surprindă scena indie londoneză. Dar combinația de instrumente precum și ideile muzicale atipice au cucerit mai mult decât o mână de connaisseuri – Ants From Up There a urcat pe locul 3 în marea britanie și în alte țări europene a ajuns în top 10.

 

 

Mica noastră călătorie prin muzica anului 2022 se încheie cu un cântec vesel, așa cum se potrivește unui final de poveste. V-am propus albumele apreciate în Europa și în Statele Unite, unul din ele fiind – fără discuție cel semnat Wet Leg. Wet Leg sunt debutanții anului, au 4 nominalizări Grammy și albumul lor a intrat direct pe primiul loc în topul britanic.

S-au remarcat cu viralul Chaise Long – scris pe șezlongul bunicului chitaristului formației. Una peste alta Wet Leg au dat planetei un disc vesel, irezistibil și contagios – dacă nu cumva sunteți vaccinați deja împotriva bunei dispoziții.

 

 

 

Tiberiu Crișan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”
Cultural vineri, 1 noiembrie 2024, 00:00

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”

96 de ani. O vârstă generoasă. Se pot spune multe lucruri interesante despre cineva care mai are puțin și atinge secolul. Dar când te...

Radio România: ”Istoria trece, cuvântul rămâne”
Radio România aniversează 96 de ani de la difuzarea primei emisiuni!
Cultural vineri, 1 noiembrie 2024, 00:00

Radio România aniversează 96 de ani de la difuzarea primei emisiuni!

Radio România împlinește 96 de ani de când intră în casele ascultătorilor din țară și din străinătate!   În 1 noiembrie 1928 a avut...

Radio România aniversează 96 de ani de la difuzarea primei emisiuni!
Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină
Cultural miercuri, 30 octombrie 2024, 15:22

Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină

Unul dintre apropourile acestei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat la Cluj de Teatrul Maghiar de Stat în...

Evadare tăcută sau despre iadul care explodează în lumină
”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord
Cultural miercuri, 30 octombrie 2024, 12:59

”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord

Una dintre capodoperele teatrului modern, ”Așteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett, în viziunea lui Ovidiu Caița, va fi prezentată...

”Așteptându-l pe Godot” la Teatrul de Nord
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 17:02

Luminația în Transilvania

Muzeul Memorial David Prodan în colaborare cu Cercul Etnostud al Facultății de Litere a UBB organizează marți, 29 octombrie, conferința...

Luminația în Transilvania
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 11:33

Concert de Luminație la Cimitirul Central din Cluj-Napoca

A zecea ediție a Concertului tradițional de Luminație va avea loc în Cimitirul Central din Cluj, în seara zilei de 1 Noiembrie.   Pe scena...

Concert de Luminație la Cimitirul Central din Cluj-Napoca
Cultural luni, 28 octombrie 2024, 10:41

Recviemul lui Mozart, în prag de 1 Noiembrie

În prag de 1 Noiembrie, Recviemul lui Mozart va fi prezentat la Cluj, de Filarmonica de Stat Transilvania, joi, 31 octombrie, de la ora 19:00....

Recviemul lui Mozart, în prag de 1 Noiembrie
Cultural duminică, 27 octombrie 2024, 10:11

Câștigătorii Astra Film Fest 2024

În cadrul competiției românești, marele premiu a fost primit de documentarul ”Alice on & off”, regizat de Isabela Țenț, ce urmărește...

Câștigătorii Astra Film Fest 2024