Tudor Sălăgean (etnolog): Anul Nou – o sărbătoare plină de creativitate și de… superstiții
Superstițiile își au originile în vremuri în care strămoșii noștri nu înțelegeau și nu puteau controla nici forțele naturii, nici lumea înconjurătoare. Ca urmare, ele au apărut pentru a ne da impresia de control.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 decembrie 2022, 06:00 / actualizat: 31 decembrie 2022, 8:54
Adică, dacă avem grijă să ne conformăm prescrierilor date de superstiții suntem în siguranță. Spre exemplu, dacă vrei să ai un an îmbelșugat, mănâncă de revelion, imediat după miezul nopții, 12 boabe de struguri.
Superstițiile au un efect de calmare, de reducere a anxietății în situații incerte. Ne folosim de efectul lor mai ales în condiții în care nu avem destulă încredere în abilitățile proprii, când simțim teamă în fața necunoscutului sau percepem o amenințare.
Unele superstiții pot avea și astăzi o explicație rațională. Cioburile de sticlă ne pot răni, deci e bine să fim atenți când manevrăm o oglindă. Desigur, nu toate superstițiile au (sau au avut vreodată) efecte pozitive. Indiferent de ce culoare au șosetele noastre în timp ce jucam la ruletă, statistica arată că la un moment dat norocul ne va părăsi.
Foarte multe dintre superstiții și-au pierdut utilitatea inițială protectivă, însă s-au transformat în reguli de conduită. Ele continuă să aibă efect chiar dacă știm că nu sunt raționale. Acest lucru pare cel puțin bizar în vremurile noastre, când realizările științifice extraordinare ar trebui să ne ofere răspunsurile necesare pentru a naviga calmi și echilibrați prin viață.
Suntem la finalul unui an cu extrem de mult stres și incertitudine: pandemie, război, criză financiară.
Așteptăm noul an blindați de speranțe și superstiții. Nu strică să avem niște rezerve de noroc.
Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Tudor Sălăgean, spune că anul nou e o sărbătoare plină de creativitate, superstițiile nu au o încărcătură negativă, fiind mai degrabă simpatice și pline de umor. Din acest motiv, sărbătoarea anului nou e probabil una dintre cele mai frumoase de pe parcursul anului.
Deci, în noaptea de revelion:
- faceți mult zgomot ca să alungați spiritele rele
- Mâncați struguri, pește, carne de porc și linte pentru belșug. Nu cumva să consumați carne de pui.
- Agățați peste tot prin casă vâsc
- Asigurați-vă că primul care vă trece pragul să fie un bărbat, dacă se poate brunet. Sub nicio formă o femeie blondă sau roșcată – de anul nou par să aducă ghinion.
- În prima zi din an nu coaseți, tricotați și nu măturați prin casă
- Și evident, purtați ceva roșu, pentru noroc.
Tiberiu Crișan și Eva Kallay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.