Prima pagină » Cultural » Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la trecerea la Cer a Sfântului Părinte Papa emerit Benedict al XVI-lea
Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la trecerea la Cer a Sfântului Părinte Papa emerit Benedict al XVI-lea
Sf. Parinte Benedict XVI si Episcopii CER-Ad Limina 2010
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla se unesc în rugăciunea întregii Bisericii Catolice, la trecerea la Cer a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, papă emerit, model de smerenie, care a îmbinat în mod strălucit înalta erudiție de profesor și teolog, cu simplitatea trăirii profunde a credinței creștine.
Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla se unesc în rugăciunea întregii Bisericii Catolice, la trecerea la Cer a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, papă emerit, model de smerenie, care a îmbinat în mod strălucit înalta erudiție de profesor și teolog, cu simplitatea trăirii profunde a credinței creștine.
Papa emerit Benedict al XVI-lea a devenit, în 4 noiembrie 2005, Doctor Honoris Causa al Universității Babes-Bolyai. Era singurul Papă care deținea un astfel de titlu din partea unei universități românești. A fost atunci o situație neobișnuită: de obicei, Suveranul Pontif nu acceptă astfel de distincții, însă Papa Benedict al XVI-lea acceptase titlul în perioada în care era doar Joseph cardinal Ratzinger, chiar dacă decernarea titlului a avut loc după înscăunarea sa ca Papă.
La fel ca înaintașii săi pe scaunul pontifical, ca Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea a recunoscut meritele Bisericii Greco-Catolice din România, care renăștea pe temelia credinței înaintașilor, a mărturisirii, de către aceștia, a credinței în unire cu Roma din timpul prigoanei regimului comunist. Un semn al acestei recunoașteri și momentul istoric cel mai important, înaintea datei beatificării Episcopilor greco-catolici martiri (la 2 iunie 2019, la Blaj, de către Papa Francisc), a fost la 16 decembrie 2005. În această zi, prin bula Ad totius dominici gregis, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică era ridicată, de către Papa Benedict al XVI-lea, la rangul de Arhiepiscopie Majoră. Totodată, Înaltpreasfințitului Părinte Lucian Mureșan, Mitropolitul Bisericii Române Unite, îi era conferit titlul de Arhiepiscop Major. S-a înființat, astfel la Blaj, în 21 iunie 2006, Sinodul Episcopilor Bisericii Arhiepiscopale Majore, care a ales și viitorii Episcopi.
Papa Benedict XVI-PS Florentin
În perioada 5-26 octombrie 2008, se desfășura, la Roma, sub prezidiul Sf. Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, Sinodul Episcopilor „Despre Cuvântul lui Dumnezeu”, între participanți fiind și Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu de vie amintire. Un semn de prețuire din partea Suveranului Pontif față de Biserica Greco-Catolică din România a fost și numirea Preasfinției Sale Florentin, atunci Episcop de Cluj-Gherla, între membrii celui de-al XII-lea Consiliu al Secretariatului General al Sinodului Episcopilor. Dintre cei 15 membri aleși sau numiți, era singurul episcop din Europa Centrală și de Răsărit și singurul de rit oriental cooptat în Consiliu.
Mai târziu în timp, și episcopatul Preasfinției Sale Claudiu a început sub binecuvântarea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. Episcopul actual al Eparhiei de Cluj-Gherla a avut ocazia de a-l saluta pe Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienţei generale din 14 decembrie 2011, în Aula Paul al VI-lea din Vatican. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa Claudiu i-a mulţumit Sfântului Părinte pentru asentimentul dat la alegerea făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care a fost ales Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, încredinţându-se rugăciunii Sanctităţii Sale în noua misiune la care a fost chemat.
A urmat un alt moment de mare însemnătate pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: ridicarea, de către Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, la 18 februarie 2012, a Preafericirii Sale Lucian Mureșan la demnitatea de Cardinal al Bisericii Catolice, fiind astfel creat cel de-al treilea Cardinal greco-catolic român după Fericitul (acum) Card. Iuliu Hossu și Cardinalul Alexandru Todea.
Sf. Par.Benedict si PS Claudiu
Un gând pios de recunoștință se înalță la Cer, acum, la cumpăna dintre ani, din Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și de pe toate meridianele lumii, pentru odihna sufletului Papei emerit care, în anii de după 28 februarie 2013, data renunțării la pontificat, a susținut Biserica și omenirea prin propria suferință și rugăciune. Pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, la fel ca în întreaga Biserică Catolică, Papa emerit Benedict al XI-lea va fi pomenit la toate celebrările liturgice din ziua de Anul Nou, 1 ianuarie 2023 – sărbătoarea Sf. Vasile cel Mare.
Apoi, rugăciunea și comuniune Bisericii va continua, până la data de 5 ianuarie 2023, când Papa Francisc va oficia funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea (va fi un eveniment unic în istorie, ca un Papă să prezideze funeraliile predecesorului său). Fie ca Bunul Dumnezeu să îi primească sufletul în Împărăția Sa, să îl odihnească în pace, împreună cu drepții și sfinții. Lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui!
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla
Biroul de Comunicații Sociale
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.