Supra-aglomerare la Urgențe: peste 300 de cazuri într-o zi! [AUDIO]
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Oradea devine tot mai aglomerată. Din această cauză, unii pacienți sunt nevoiți să stea cu orele până să fie preluați de medici.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 ianuarie 2023, 17:58 / actualizat: 6 ianuarie 2023, 14:22
Acest fapt face tot mai grea internarea celor cu alte afecţiuni ce au nevoie urgent de îngrijire medicală. Aşa se face că medicii care au oricum ture infernale sunt nevoiţi să amâne anumite cazuri. Pe de altă parte, pacienții sau aparținătorii să fie tot mai nemulțumiți și acuză „indiferența, proasta pregătire și organizare a UPU – SMURD Bihor”.
De pildă, o orădeancă se arată nemulțumită de atitudinea personalului, acuzând că i-a lăsat mama de 75 de ani, imobilizată într-un cărucior cu rotile și cu dureri abdominale, să aștepte cinci ore. În plus, ea acuză că asistentele „i-au spart mai multe vene”.
Urgențe, Oradea! De 5 ore mama așteaptă într-un scaun cu rotile, adusă fiind cu Ambulanța, cu dureri abdominale cumplite. Oricât m-am rugat să i se facă un calmant, parcă am vorbit cu pereții. După 4 ore i-au luat sânge pentru analize și au retrimis-o la triaj sa aștepte. I-au spart mai multe vene, iar antebrațul, pe partea posterioara, este plin de sânge închegat. Nici nu s-au sinchisit să o șteargă! Știe cineva: în Bihor există dispoziții ca oamenii să fie uciși prin indiferență în spital? Sau totul funcționează doar pe pile?, se întreabă aparținătoarea, într-o postare pe facebook.
O zi cumplită
Chestionat pe această temă, șeful UPU – SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, susține că adevărul este la mijloc. Acesta admite că septuagenara a așteptat cinci ore pentru că a fost o zi supra-aglomerată.
A fost o zi cumplită, extraordinar de aglomerată, cu pacienți care, deși aveau probleme de săptămâni sau luni de zile, s-au prezentat acum. După Crăciun sau după Revelion acum și-au făcut timp să vină. Au fost peste 300 de pacienți în 12 ore, cât timp a fost doamna acolo. Într-adevăr, o deranjează fiind mama ei, ar fi vrut să fie văzută repede. Pacienta suferea de o durere generată de antibiotice. Deci, nu era o problemă gravă, de altfel, a și plecat acasă, a spus dr. Hadrian Borcea.
Cu alte cuvinte, numărul pacienților care s-au prezentat a fost aproape dublu față de o zi obișnuită, când este de 170.
Acesta a recunoscut și că au existat niște situații pe care trebuie să le îmbunătățească.
O vom face din nou. Mâine o să avem o discuție cu colegii pe aceste teme și încercăm să le soluționăm. Pe de altă parte, există și pacienți care vin gata setați să facă scandal. De pildă, avem un pacient, un tinerel, care vine zilnic să verifice dacă nu are infarct miocardic. Este foarte agresiv (are și o problemă de natură psihiatrică). Mereu vine pornit pe scandal. Acesta este un exemplu. Dar există și alții, care la fel vin, pretinzând că ei știu că li se va vorbi urât. Ceea ce este fals, a declarat dr. Borcea.
Șeful UPU SMURD a recunoscut că au fost și situații în care anumiți angajați nu s-au comportat corespunzător. Însă aceștia au fost sancționați, a precizat medicul șef al UPU SMURD.
Sunt două persoane pe care le-am identificat. Lucrează sub supraveghere un anumit număr de zile. De luni nu pot să-și desfășoare activitatea în zone sensibile. Nu sunt încă sancțiuni pecuniare. Însă, dacă se repetă vor fi, avertizează medicul.
Acesta a asigurat și că lucrurile care nu funcționează bine în Unitatea de Primiri Urgențe urmează a fi rezolvate la nivel intern, pentru că este sigur că unele probleme ar putea fi evitate, chiar dacă aglomerația este mare.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.