Prima pagină » Știri » Sănătate » Stare de alertă epidemică în România, din cauza gripei! Recomandări pentru populație, școli și unități medicale
Stare de alertă epidemică în România, din cauza gripei! Recomandări pentru populație, școli și unități medicale
Alexandru Rafila si Ligia Deca
În România nu va fi declarată epidemie de gripă, pentru că ar implica noi restricții, ci stare de alertă epidemică, a anunțat joi, 5 ianuarie 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Articol editat de Camelia Velțan,
5 ianuarie 2023, 16:17
În România nu va fi declarată epidemie de gripă, pentru că ar implica noi restricții, ci stare de alertă epidemică, a anunțat joi, 5 ianuarie 2023, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
El a mai precizat că sezonul gripal a apărut mai repede decât în anii precedenți.
În prezent, rata de pozitivare pentru infecţia gripală înregistrată în săptămână 26 decembrie – 1 ianuarie este de 37%.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, vârful infecțiilor respiratorii va fi atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie. El a prezentat câteva recomandări pentru populație, școli și unități medicale:
Evitarea aglomerațiilor și, eventual, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, menținerea igienei adecvate, cu grijă atunci când strănutăm, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare, consultarea centrelor de evaluare care sunt funcționale sau a centrelor de permanență unde funcționează medici de familie, organizate la nivelul fiecărui județ și continuarea vaccinării antigripale mai este recomandată 1, 2 săptămâni, în această perioadă.
La nivelul unităților școlare și preșcolare, realizarea triajului zilnic, utilizarea măștii de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii, în anumite circumstanțe, informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptome de infecții respiratorii, aerisirea periodică.
Măsurile recomandate la nivelul unităților sanitare, dar aici decizia este managerului, după consultarea cu direcțiile de sănătate publică. Este un lucru extrem de important: realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personal și izolarea voluntară la domiciliu, purtarea echipamentului de protecție pentru personalul medical sau pentru alte persoane care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite ca și durată sau pentru anumite secții unde există pacienți cu risc înalt, în cazul în care sunt infectați, chiar aceste vizite să poate să fie sistate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.