Taxele și impozitele locale, din 13 ianuarie la Oradea [AUDIO]
Sorin Iacob, directorul executiv adjunct al Primăriei Oradea anunță că anul 2023 nu vine cu modificări substanțiale ale nivelului impozitelor și taxelor locale.
Articol editat de cristina.rusu, 5 ianuarie 2023, 10:40
Singura modificare este una prevăzută de Codul Fiscal, respectiv actualizarea cu indicele de inflație, care este de 1,5%. În rest, nivelurile și procentele de impozitare rămân identice cu cele din anul 2022, a declarat Sorin Iacob.
Există totuși și anumite categorii de persoane care beneficiază de unele reduceri sau chiar scutiri de la plata taxelor și impozitelor, despre care ne oferă informații Sorin Iacob, directorul executiv adjunct al Primăriei Oradea.
Sunt persoanele fizice și persoanele juridice care beneficiază și în anul 2023 de reduceri și scutiri de la plata taxelor și impozitelor. Sun reglemetări ale Codului Fiscal. La persoanele fizice, putem aminti: persoanele cu handicap, persoanele deportate, refugiații, militarii etc. Este un grup relativ extins de persoane beneficiare de scutiri și de reduceri de impozite și taxe locale.
În schimb persoanele care nu și-au îngrijit clădirile, plătesc taxe și impozite mai mari, ne spune Sorin Iacob.
Persoanele fizice sau juridice care dețin clădiri care nu au fost renovate sau cu fațada neîntreținută, și în cursul anului 2023 vor avea impozitul majorat cu 500%, a spus Sorin Iacob.
Primăria Oradea anunță că orădenii care-și plătesc în primele trei luni taxele și impozitele beneficiază de anumite bonificații.
Și în anul 2023 se mențin bonificațiile din 2022. Persoanele fizice și juridice care achită integral, online, până la 31 martie obligațiile de plată vor beneficia bonificație de 8%. Cei care achită prin alte mijloace de plată (Casierie, Bancă, CEC etc.) vor beneficia de o bonificație de 4%, a precizat Sorin Iacob.
Program încasări
Astfel, din 3 ianuarie 2023 se încasează doar taxele fără debit (amenzi de circulaţie și/sau parcare, taxă judiciară de timbre, avize) la ghișeele 5 și 21-27 din Centrul de relații cu publicul, la unităţile Direcţiei de Poştă sau prin unităţile C.E.C.
Începând cu 13 ianuarie 2023 va fi reluată încasarea tuturor impozitelor şi taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule aferente anului 2023.
Totodată, contribuabilii persoane fizice și juridice care doresc să achite, în perioada 03.01 – 13.01.2023, obligații fiscale restante datorate anterior anului 2023, vor putea să efectueze plata numai prin virament bancar sau mandat poștal (http://oradea.ro/subpagina/conturi-iban).
În perioada 03.01 – 13.01.2023, declaraţiile fiscale privind clădirile şi terenurile tranzacționate vor fi preluate în Centrul de relații cu publicul, ghișeele 3-4, urmând a fi prelucrate după data de 13.01.2023.
Vizarea fişelor de înmatriculare auto se va realiza sub rezerva depunerii declaraţiilor pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport, însoţite de documentele primare aferente.
Pentru vânzările de bunuri impozabile efectuate în perioada 01.01 – 13.01.2023, impozitul aferent anului 2023 va fi calculat de inspectorii cu atribuții de impunere, iar eliberarea certificatului fiscal se va efectua după prezentarea documentului de plată (O.P. sau mandat postal) care să ateste plata impozitului.
Documentele aferente tranzacțiilor de vânzare-cumpărare încheiate în luna decembrie 2022 se pot prezenta, în vederea înregistrării, în cursul lunii ianuarie 2023 și se vor opera cu data tranzacției (data vânzării/cumpărării), iar vânzătorul nu va mai datora impozit pentru bunul înstrăinat în anul următor. Pentru aceste tranzacții, prezentate până la 31.01.2023, nu se vor aplica sancțiuni privind depunerea cu întârziere a declarațiilor, anunță Primăria Oradea.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.