Lista proiectelor de investiții în anul 2023, în județul Cluj
La nivelul județului Cluj, anul acesta vor continua lucrările de întreținere și modernizare a drumurilor, finalizările proiectelor europene demarate deja, dar și atragerea de noi sume din bani europeni, a declarat Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Suntem conștienți că nu putem ridica standardul de viață sau atrage turiști, oricâte atracții am avea, dacă nu oferim condiții minime de infrastructură. Prioritar va fi, deci, să ducem la capăt proiectele începute.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 ianuarie 2023, 14:35 / actualizat: 14 ianuarie 2023, 10:19
– Dacă ne referim la infrastructura de drumuri, ce urmează anul acesta?
Până la aprobarea bugetului nu putem face planuri. Imedat după vom stabili o listă cu prioritățile pentru anul 2023! Vom insista pe finalizarea drumurilor pe fonduri europene începute. Drumul Bistriței Traseul 2 nefinalizat DJ108B- Lim cu jud. Sălaj-Bobâlna-Răzbuneni-Șomcutu Mic-Dej DJ 109A- Chinteni Vultureni- Panticeu DJ 107P Gilău-Someșu Cald -Mărișel DJ 105T Baciu-Popești-Corușu-Săliștea Nouă-Săliștea Veche Traseul 4 nefinalizat DJ 107P- Gilău-Someșu Cald-Mărișel DJ 107BN- Someșu Rece- Mănăstirea Muntele Rece-Valea Ierii-Frăsinet- Moara de Pădure. (Alin Tișe, președintele Consiliuluio Județean Cluj)
– Vor fi investiții și în ceea de privește PUG-urile și implementarea lor? Majoritatea PUG-urilor sunt vechi de peste 20 de ani și reprezintă acea realitate, din comunism.
Limitele de intravilan vor fi actualizate și modificate, încât să permită dezvoltarea de investiți, scopul fiind ca până în 2026 toate PUG-urile din județ să fie actualizate. În curând, toate informațiile transpuse digital din PUG-uri vor fi disponibile pe aplicația Atlas Teritorial din cadrul GHISEULUI UNIC (public.cluj.archi) astfel încât oricare cetățean să vadă în timp real ce se poate construi Prin intermediul structurii de specialitate din cadrul DUAT (3 persoane) am venit în sprijinul cetățenilor prin actualizarea documentațiilor de urbanism din zonele protejate de interes județean.
În prezent, avem în lucru PUZ Stațiunea Beliș Fântânele, aflat în faza finală de avizare și PUZ Cheile Turzii, urmând să contiuăm cu PUZ Cheile Turenilor și restul zonelor protejate din județ.
Scopul realizării acestora este de a oferi noi oportunități de investiții în aceste zone, mai ales în stimularea componentei de turism și sporirea atractivității acestor zone. Ca și exemplu, putem să discutăm despre o tiroliană care să facă legătura între pârtia de schi de la Mărișel și zona Barajului Beliș-Fântânele. În ceea ce privește PUG din județ lucrăm pe două componente: una presupune transpunerea PUG-urilor existente în format digital și a doua, elaborarea unor variante actualizate a acestora.
Aici încercăm o modificare legislativă care să ne permită să le elaborăm în cadrul aparatului de specialitate al CJ Cluj. (Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj)
Unul dintre proiectele de viitor ale Consiliului Județean Cluj este transformarea deșeurilor de la Pata Rât într-o formă de energie curată cu care să fie alimentate cel puțin clădirile aflate în administrarea instituției, a mai precizat președintele Alin Tișe.
Politica mea este să nu încep proiecte și să le abandonăm, să nu fie o risipă de resurse. De asemenea, misiunea noastră e să identificăm resurse noi. Aici ne referim atât la resurse financiare, dar și la noi resurse de energie curată astfel încât să furnizăm energia necesară clădirilor Consiliului Județean.
Așadar, referitor la deșeurile de la Pata Rât, ne gândim inclusiv la convertirea deșeurilor nedegradabile într-o formă de energie curată și vom lucra intens în acest sens. (Alin Tișe, președintele Consiliuluio Județean Cluj)
Și în final să nu uităm să amintim, tot ca parte din planul bugetar județean Cluj pentru 2023, două mari și importante proiecte din domeniul sănătății, Spitalul Monobloc de Copii, primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România și Centrul Integrat de Transplant, un proiect unic în România și în Europa de sud-est, care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămâni, hepatic și renal.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.