Mare grijă când vă strecuraţi în bucătărie în timpul nopţii: se pare că ora la care v-aţi rănit produce o diferenţă de 60% în timpul de vindecare.
Rănile din timpul zilei se vindecă cu 11 zile mai repede decât cele din timpul nopţii, au descoperit cercetătorii britanici. Dacă industria farmaceutică va învăţa să valorifice asta, se vor putea crea noi medicamente care să grăbească vindecarea pacienţilor. Totul are legătură cu fibroblastele: acestea sunt celulele din piele care reacţionează mai întâi atunci când ne rănim, iar activitatea lor – cât de repede ajung la locul unei răni – are legătură cu ritmul circadian.
Teoria a fost confirmată mai întâi pe şoareci: perioada activă a rozătoarelor e noaptea, ceea ce s-a reflectat şi în rata de vindecare a rănilor lor. Cercetătorii s-au îndreptat apoi către cazurile de arsuri înregistrate de serviciile medicale de urgenţă. S-a descoperit că arsurile din timpul nopţii se vindecau cu 60% mai greu decât cele din timpul zilei: practic o arsură de noapte se vindeca în 28 de zile, în timp ce una din timpul zilei se vindeca în 17 zile.
În mod interesant, un alt studiu a găsit o corelaţie între succesul unei operaţii pe cord şi momentul din zi în care a fost efectuată. Cine ştie: s-ar putea ca pe viitor administrarea unor proceduri medicale să ia în considerare şi acest factor al ritmului circadian.
Andrea Nagy
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.