De făcut/de văzut în Cluj-Napoca în acest weekend!
Ce faceți în weekend-ul 13-15 ianuarie?
Articol editat de cristina.rusu, 13 ianuarie 2023, 06:00 / actualizat: 16 ianuarie 2023, 8:11
Ce faceți în weekend-ul 13-15 ianuarie?
CreativeMornings cu Alexandru Stermin la The Office, vineri, 13 ianuarie, de la 8.30 la 10,00.
Alexandru Stermin este absolvent de biologie, teologie și filosofie, dar e specializat și în psihologie. Ultimele sale două cărți, „Căzuți din junglă” și „Călătorie în jurul omului” sunt printre cele mai vândute din România la ora actuală, astfel că poate fi considerat actualmente cel mai popular biolog din țara noastră. Alexandru Stermin călătorește în jurul lumii. Cărțile lui sunt ca niște jurnale de călătorie care combină biologia, neuroștiințele și cultura filosofică.
De la ora 19.00 e Concert vocal-simfonic la Filarmonica de Stat Transilvania, dirijor Gabriel Bebeşelea. În program Johann Sebastian Bach -Cantata O Ewigkeit, du Donnerwort, BWV 60, Alban Berg – Concertul pentru vioară și Paul Hindemith- Mathis der Maler.
De la 20,00 Argatu & Moș Martin vin în FORM Space. Cei doi au reinterpretat folclorul nostru și i-au dat o formă de underground. Argatu’, pe același nume și aceeași energie, alături de MC-ul său, Ionuț Martinescu, a.k.a. Moș Martin, vin cu un catalog de piese în care folclorul este mult mai bine fixat în sunet. Veți descoperi inclusiv sunete calde de caval, fluier, țambal sau cimpoi.
Tot în Form Space concertează Speak Floyd, sâmbătă 14 ianuarie, de la 20.00. Trupa reușește să amintească publicului de piese care au dominat topurile, nu doar prin muzică ci și prin versurile filozofice. Speak Floyd se adresează iubitorilor de rock progresiv de cea mai bună calitate, dar și celor care descoperă abia acum misterul Pink Floyd.
De la 18.30 avem TRAVIATA, într-o ipostază surprinzătoare, pe scena Operei Naționale. Capodopera lui Giuseppe Verdi inspirată din romanul autobiografic Dama cu camelii al lui Alexandre Dumas-fiul, ne atrage în Parisul burghez, unde iubirea autentică dintre Violetta și Alfredo stă sub semnul sacrificiului și suferinței. Producția Operei Naționale Române, realizată în urma unei colaborări cu o echipă de creație franceză, plasează, în mod curajos, povestea de dragoste spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial, într-un Paris aflat sub ocupația trupelor germane.
Strălucitoarele petreceri ale înaltei societăți pariziene au loc, de această dată, la celebrul hotel de lux Lutetia, iar printre participanți se numără nu numai pretendenții Violettei, ci și membri ai cercurilor naziste, cu care aceasta colaborează în ascuns. Dispariția ei se va datora bolii sale, suferinței din dragoste dar și umilinței suportate din partea eliberatorilor francezi.
Weekendul acesta este Nuntă la Palat. Sunteți invitați, deci, la Muzeul de Artă. În 2023, cuvântul cheie în materie de nunți este mobilitate. Pentru că tot mai mulți miri nu mai sunt dispuși să organizeze evenimente convenționale, firmele din domeniu s-au adaptat și au venit cu food trucks, standuri de înghețată și prosecco, ba chiar și echipe de bucătari care se deplasează oriunde ca să gătească pentru invitați. Ca răspuns la aceste cerințe de mobilitate, un artist-expozant și-a transformat mașina de teren într-o scenă mobilă. Şi-a instalat acolo un sistem de sonorizare și tot ce are nevoie pentru un moment artistic în aer liber, oriunde, chiar și pe crestele munților.
Ca în fiecare an, mirii vor putea găsi oferte și din partea designerilor. Printre furnizori se vor regăsi și floriști, fotografi, make-up artiști, maeștri cofetari, bijutieri, decoratori și mulți alții. Doar să vreți nuntă!
Spectacolul: „ANGAJARE DE CLOVN” se joacă duminică, 15 ianuarie, de la 19,00 la Teatrul Național. A fost montat cu mare succes pe numeroase scene din țară și din străinătate. După ce a primit premiul pentru cea mai bună piesă a anului la Galele UNITER din 1991, farsa tragică a lui Matei Vișniec a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993. În 1995 apare şi în limba franceză sub titlul Petit boulot pour vieux clown.
Nicollo, Filippo şi Peppino sunt persoane anonime, interşanjabile. Ei pot să fie, de fapt, oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei se află suspendaţi într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioşi, ingenui manifestând un amestec bizar de copilărie crudă şi tandreţe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, nişte parabole ale morţii, dar, totodată, un bun prilej de etalare a „cunoștințelor” dobândite de-a lungul unei îndelungate cariere. Nu sunt esenţial răi, ci alienaţi de o societate care le dă senzaţia că nu mai are nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.
La ora 12,00 avem invitație la „Muzeul Etnografic al Transilvaniei – un secol de expoziții”, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.
Prin intermediul imaginilor de arhivă, în mare măsură inedite, sunt prezentate expozițiile permanente realizate de-a lungul istoriei muzeului în cele patru clădiri emblematice în care a funcționat până în prezent această instituție: sediul Universității Tehnice de pe strada George Barițiu, clădirea din Piața Mihai Viteazul, clădirea Cazinoului din Parcul Central și Palatul Reduta de pe strada Memorandumului, dar și în spațiul generos al Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia”.
Expoziția face parte din seria de evenimente care marchează centenarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care a început oficial să funcționeze în 1 ianuarie 1923.
Ziua Culturii Naționale este marcată și la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.
Duminică între orele 10,00 și 20,00 vizitatorii nu doar că vor avea intrare liberă în expozițiile muzeului, dar vor avea parte și de un eveniment special, cu muzică, piese de colecție expuse în exclusivitate, proiecții și… un pahar de spumant în cinstea culturii și a noului an.
Intrarea va fi liberă!
Alegeți si petreceți, weekend fain s-aveți!
Alina Vigoniuc/Consuela Pantea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.