Piața imobiliară este un indicator al modului în care funcționează economia unei țări [AUDIO]
Piața imobiliară este influențată de câțiva factori: inflație, PIB, dobânda creditelor, lichiditatea din piață, cererea și oferta. Când sunt mulți bani în piață, de regulă prețurile în imobiliare cresc.
Articol editat de cristina.rusu, 13 ianuarie 2023, 14:13
În timp ce inflația rămâne la cote înalte, iar condițiile de creditare se înăspresc, anul 2022 a fost unul foarte bun pentru tranzacțiile imobiliare. Acestea au depășit cu 11% nivelul din 2021, conform datelor Oficiului de Cadastru și Publicitate imobiliară, iar 56% din achizițiile de proprietăți imobiliare din țară au fost realizate cu bani cash. Și asta poate și din cauza amenințării simțite în contextul războiului din țara vecină, românii cu economii încercând să investească rapid.
Dobânzile la credite au crescut considerabil, începând de la finalul lui 2022, iar băncile au înăsprit condițiile de acordare a creditelor, ceea ce înseamnă un efort mai mare din partea cumpărătorilor. Așadar, 2023 a început cu o reticenţă în rândul celor interesaţi de achiziţia unei locuinţe, însă consultanţii imobiliari estimează că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piaţa rezidenţială.
Pe de altă parte, spun specialiștii, unii investitori își vor lichida portofoliul de teamă că proprietățile vor rămâne neocupate, nevândute ori vor fi vândute la prețuri mult mai mici, iar alții vor aștepta recesiunea pentru a achizitiona alte proprietăți în condiții evident mai avantajoase. Vânzările de locuinţe vor fi temperate în prima parte a anului, însă în a doua parte numărul tranzacţiilor va creşte, pe fondul stabilizării preţurilor apartamentelor şi a inflaţiei.
Practic, va fi vorba, în a doua parte a anului 2023, de o scădere ușoară a prețurilor în zonele unde există un blocaj al autorizării, însă, pe termen lung, valorile vor crește din nou în 2024 şi 2025.
Prețurile de pe piața imobiliară din Cluj le-am aflat de la Gigi Ștefan agent la Imobiliarul.
De asemenea, pentru 2023, dezvoltatorii se aşteaptă la o stagnare a preţurilor materialelor de construcţie, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, acestea au trecut printr-un adevărat carusel de scumpiri peste noapte şi scurte perioade de scădere.
În ceea ce privește chiriile, în marile oraşe vor creşte cu peste 10%, mulţi români orientându-se spre această variantă din cauza creșterii dobânzilor.
Diaspora constituie în continuare o sursă importantă privind banii care converg către investiții imobiliare în România. În 2021, conform datelor Băncii Naționale a României, 5.6 miliarde de euro au fost trimiși în țară, de către români care locuiesc și lucrează legal în UE.
La nivel european, România ocupă locul 3 în topul țărilor cu cele mai ieftine locuințe, cu un preț mediu de 1.266 Euro pe metru pătrat, conform unui studiu realizat la finele lui 2022, în urma analizei situației imobiliare a 23 de țări din Europa.
Alina Nechita
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.