Filmul de weekend: ce vedem în prima jumătate a lunii ianuarie?
O după-amiază nu foarte friguroasă, dar mohorâtă de ianuarie poate fi salvată de un film bun.
Articol editat de Carmen Sas, 14 ianuarie 2023, 10:14 / actualizat: 16 ianuarie 2023, 8:10
O după-amiază nu foarte friguroasă, dar mohorâtă de ianuarie poate fi salvată de un film bun.
Dacă e unul impresionant din punct de vedere tehnic, vizual și acustic, cu atât mai bine. Merită să stați pe scaunul de la cinema 3 ore și 12 minute cu ochelari 3D pe ochi pentru noua aventură Avatar? Categoric, da. Institutul American de Film i-a acordat deja premiul pentru filmul anului și James Cameron chiar nu se joacă în ”Avatar: Calea Apei”. Au trecut 13 ani de la primul film al seriei, iar progresul tehnologiei e valorificat la maximum, continuarea este cu adevărat spectaculoasă. Filmul are un succes enorm de box office, la ora la care scriu are încasări de 1,7 milioane de dolari și sunt șanse să depășească 2 milioane, în condițiile în care nu s-a împlinit încă o lună de la lansare.
Cu încasări de peste 4,6 milioane de euro și până acum 1 milion de spectatori plătitori de bilet se laudă și filmul ”Teambuilding”, îndelung discutat mai ales în primele zile din ianuarie când a avut audiențe record după ce a fost inclus și pe Netflix. De curând a pierdut totuși poziția fruntașă pe care a ocupat-o la numărul de vizionări online, iar pe primul loc în preferințele publicului de pe Netflix se află acum o dramă cu accente gotice, ”The Pale Blue Eye/Ochiul albastru deschis”. Filmul spune povestea anchetării unor crime misterioase ce au loc la academia militară West Point. Acțiunea se desfășoară în prima jumătate a secolului al 19-lea și veți descoperi nu doar cine este criminalul, ci și că poetul Edgar Allan Poe are, în acest film, abilități de detectiv, chiar dacă nu el este personajul care joacă rolul detectivului. Distribuția este una sonoră în ”The Pale Blue Eye”: Christian Bale, Timothy Spall, Robert Duvall, Gillian Anderson sau Charlotte Gainsbourg.
O ultimă recomandare pentru cei care nu știu la ce serial să se uite. Dacă vreți altă atmosferă decât cea specific americană, tot pe Netflix e de văzut o miniserie din 6 episoade care se numește ”Viața mincinoasă a adulților”. Este a treia ecranizare după cărțile Elenei Ferrante și temele principale sunt aceleași cu care ne-am obișnuit din Tetralogia napoletană: maturizarea unei adolescente, familia, diferențele sociale, prietenia și dragostea. De altfel și de această dată tot în Napoli se petrece povestea, iar emoțiile pe care le trăiește tânăra fată descoperind adevăruri incomode sunt redate în stilul direct și lipsit de artificii cu care ne-a obișnuit scriitoarea italiană.
Anca Bota Mureșan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.