Protecţia Consumatorilor: val de amenzi în azile și centre sociale pentru vârstnici!
La Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice Sfânta Vineri din Zalău și la Centrul de Servicii Sociale ‘Sfântul Gheorghe’ din Românaşi, comisarii au găsit produse alimentare expirate, preparate fără elemente de identificare-caracterizare, dar și toalete în stare de degradare.
Vicepreşedintelui ANPC, Sebastian Hotca, s-a declarat îngrozit de modul în care unii operatori economici care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice găsesc să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Încălcând flagrant legea, le oferă acestora produse expirate şi condiţii insalubre.
El a făcut un apel către aparţinătorii acestor persoane să analizeze cu multă atenţie locul pe care-l aleg pentru ca părinţii sau bunicii lor să-şi trăiască anii bătrâneţii.
Și la firma de caterig, care oferea servicii pentru trei grădinițe din Zalău, comisarii au depistat produse alimentare expirate, dar și spaţii de depozitare a materiilor prime neconforme.
Articol editat de Camelia Velțan, 17 ianuarie 2023, 19:09
‘Sunt îngrozit de modul în care unii operatori economici care prestează servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice găsesc să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Încălcând flagrant legea, le oferă acestora produse expirate şi îi cazează în condiţii insalubre şi mai sunt şi plătiţi pentru asta. Fac un apel către aparţinătorii acestor persoane! Să analizeze cu multă atenţie locul pe care-l aleg pentru ca părinţii sau bunicii lor să-şi trăiască anii bătrâneţii şi să ne sesizeze ori de câte ori constată că lucrurile nu sunt în ordine‘, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedintele ANPC, în comunicatul citat.
Deficienţele constatate la Asociaţia Haller şi Centrul de Servicii Sociale ‘Sfântul Gheorghe’ (centre în care beneficiază de servicii de îngrijire socială 100 de vârstnici) au vizat: utilizarea unor produse alimentare expirate, ca materie primă; folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare şi a unor vitrine frigorifice insalubre, pentru depozitarea produselor şi preparatelor; utilizarea veselei din plastic şi a unor ustensile de lucru cu mânere de lemn sau plastic; folosirea unor coşuri/tomberoane pentru reziduuri fără capace, în zona de preparare; utilizarea unor toalete în stare de degradare.
Potrivit sursei citate, la SC Conta Cata SRL comisarii au depistat utilizarea unor produse alimentare expirate ca materie primă; folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare; utilizarea unui spaţiu de depozitare a materiilor prime neconform; efectuarea transportului cu un autovehicul neigienizat ce prezintă o stare avansată de degradare.
ANPC precizează că acest operator economic oferea servicii de catering unui număr de trei grădiniţe din localitatea Zalău: Grădiniţa cu program prelungit ‘Dumbrava Minunată’, Grădiniţa cu program prelungit Nr. 5 şi Nr. 7 şi Grădiniţa Creştină ‘David’, unde sunt şcolarizaţi aproximativ 200 de copii.
Și în județul Bistrița-Năsăud, un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice din comuna Budacu de Jos a fost sancţionat de Protecţia Consumatorilor cu amenzi în valoare de 30.000 de lei pentru neregulile găsite în zona de preparare a mesei.
Centrul rezidenţial se află la aproximativ 10 kilometri de municipiul Bistriţa.
De asemenea, comisarii au oprit temporar prestarea serviciilor în blocul alimentar, până la remedierea deficienţelor.
Printre neregulile depistate se numără: folosirea, pentru gătire, a unor materii prime cu semne de alterare şi pete de mucegai, dar și utilizarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită.
În urma recontrolului realizat, comisarii au constatat îndeplinirea măsurilor complementare dispuse, iar blocul alimentar al unităţii a fost redeschis.
Sursă: Agerpres
Foto: facebook Sebastian Hotca
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.