Ascultă Radio România Cluj Live

Concert simfonic dirijat de Paul Mann la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Revine la Cluj tânăra pianistă Kira Frolu, laureată a bursei „Moştenitorii României Muzicale”, care va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii, Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 19, de Ludwig van Beethoven. Seara va continua cu Simfonia nr. 1 în Re major, de Gustav Mahler.

Concert simfonic dirijat de Paul Mann la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Articol editat de cristina.rusu, 18 ianuarie 2023, 14:52

 

Despre lucrări:

Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 19, de Ludwig van Beethoven

Beethoven a făcut primele schițe ale Concertului nr. 2 în Si bemol major în jurul anului 1788, a realizat o variantă incipientă a lucrării în 1794-95 și, probabil, a cântat și dirijat premiera pe 29 martie 1795, la Viena.

Sonoritatea pianului este foarte bine integrată în contextul muzical, amintind de idealul stilistic mozartian.

 

Simfonia nr. 1 în Re major, de Gustav Mahler

Prima simfonie a lui Mahler îmbină caracterul imaginativ şi narativ al poemului simfonic cu coeziunea arhitecturală a modelelor simfonice anterioare, un demers care s-a dovedit atât de ambițios, încât a schimbat pentru totdeauna înfăţişarea genului.

Istoria Simfoniei a început în 1884, la Kassel, unde Mahler s-a îndrăgostit de soprana Johanna Richter, cea care i-a inspirat şi Cântecele calfei drumeţe (Lieder eines fahrenden Gesellen).

Simfonia este cunoscută şi prin subtitlul „Titan”, pe care Mahler l-a ataşat versiunii dirijate la Hamburg, în 1893.

 

Despre artiști:

Paul Mann

Dirijorul britanic Paul Mann este un invitat regulat al multor orchestre mari din Europa, SUA, Australia și Orientul Îndepărtat. Printre orchestrele cu care a colaborat se numără London Symphony Orchestra, Filarmonica Regală din Liverpool Philharmonic, Orchestra Naţională Regală a Scoţiei, Orchestra Simfonică din Bournemouth, Filarmonica din Bergen, Orchestra Simfonică din Nürnberg Symphony, Orchestra Simfonică din Lahti, Ukrainian Festival Orchestra, Filarmonica din Luxembourg, Orchestra Filarmonicii Radio din Ţările de Jos, Filarmonica din Sankt Petersburg, RAI Torino, Orchestra Arenei din Verona, Orchestra Radio Flamandă, Filarmonica din Copenhaga, Orchestre de Bretagne; Orchestrele BBC, City of Birmingham Symphony Orchestra, English Chamber Orchestra, Hallé Orchestra, Britten Sinfonia, Orquesta Ciudad de Barcelona, ​​​​Orquesta Ciudad de Granada, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Orquesta Sinfónica de Bilbao, printre multe altele.

Paul Mann a dirijat mult în SUA și a fost un invitat obișnuit al New York City Ballet, atât la Lincoln Center, cât și în turneu la Washington și Los Angeles. A vizitat în mod regulat Australia, dirijând ca invitat al Orchestrelor Simfonice din Melbourne, Queensland, Tasmania, Adelaide, West Australian Symphony Orchestra, precum și al Filarmonicii din Auckland și al Filarmonicii din Malaezia.

A intrat pentru prima dată în atenția internațională în calitate de câștigător al Premiului I la Concursul de dirijat „Donatella Flick” din 1998, în urma căruia a fost numit și dirijor asistent al London Symphony Orchestra. Și-a făcut debutul cu LSO la scurt timp după aceea; proiectele cu această renumită orchestră au inclus Concertul Centenarului Duke Ellington la Barbican Hall, cu Wynton Marsalis, și o colaborare cu legendarul grup rock Deep Purple în două concerte foarte apreciate ale Concerto for Group and Orchestra compus de Jon Lord la Royal Albert Hall, în 1999, DVD-ul live și CD-ul fiind și azi bestselleruri internaționale. Turneul următor al proiectului a avut patruzeci de concerte în Europa, America de Sud, Mexic și Japonia. De asemenea, a realizat prima înregistrare de studio a Concertului lui Jon Lord, cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool, în colaborare cu regretatul compozitor și cu o distribuție de invitaţi de marcă. Asocierea sa îndelungată cu Jon Lord și muzica sa a culminat cu un concert spectaculos la Royal Albert Hall în 2014, în memoria compozitorului, care a murit în 2012.

Paul Mann a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Odense, Danemarca, până în 2008, unde a fost aclamat de critica de specialitate și unde a început o carieră distinsă în studioul de înregistrări, realizând CD-uri cu un repertoriu vast pentru case de discuri precum Bridge, Warner Classics, Da Capo și EMI. De asemenea, discografia sa pentru Toccata Classics cuprinde acum peste 25 de discuri apreciate de critici, toate cu un repertoriu rar și neînregistrat anterior, dintre care o mare parte este interpretată din propriile sale ediții recent pregătite.

În România a dirijat orchestrele Filarmonicilor din Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea și Satu Mare.

 

Kira Frolu

Kira Frolu este câștigătoarea Bursei „Moştenitorii României Muzicale”, ediția 2022, oferită de Radio România Muzical. Ea este în prezent studentă masterandă la Academia Regală de Muzică din Londra, sub îndrumarea prof. Ian Fountain, unde studiile îi sunt sprijinite de o bursă de merit, precum și de „The Munster Trust” și „Help Musicians UK”.

Kira a început sa cânte la pian de la vârsta de 6 şi a studiat la Colegiul Național de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. După doi ani la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Kira a fost acceptată la The Purcell School din Londra, moment din care a început să studieze cu prof. William Fong, cu care a continuat și la Academia Regală de Muzică până în vara aceasta.

Kira a susținut recitaluri în săli prestigioase din Europa, precum Wigmore Hall, Milton Court, St. Martin in the Fields și St. James Piccadilly din Londra, fabrica de piane Fazioli din Sacile (Italia), Sala Radio, Arcub şi Ateneul Român din București. Din 2019 este susținută de fundația EMCY, ca rezultat al succesului obținut în concursul „Pianale” din Germania, unde, pe lângă alte distincții, a primit și Premiul Publicului și Premiul orașului Fulda. Este laureată şi a concursurilor „Vladimir Krainev” din Ucraina și „Evangelia Tjarri” din Cipru, printre alte premii naționale și internaționale.

Kira a colaborat cu Radio România Cultural, concertând solo şi cu Orchestra Naţională de Cameră Radio, difuzat în direct. A concertat și cu alte orchestre din România, Marea Britanie, Bulgaria, Ucraina și Polonia. A apărut și în programul „Notturno” de pe BBC3, precum și la Radio România Cultural, Radio Guerilla, Europa FM și alte stații radio din țară.

Kira a participat și la numeroase cursuri de măiestrie, la Festivalul de Pian de la Oxford, Academia Internaţională de Pian „Pianale” din Fulda (Germania), Festivalul din Suolahti (Finlanda), Academia „Paderewski” din Polonia, Cursurile „Arthur Rubinstein” din Spania, “Summer Junior” din Scoţia, unde a lucrat cu muzicieni renumiți precum Elisabeth Leonskaja, Natalia Trull, Stephen Kovacevich, Marios Papadopoulos, Grigory Gruzman, Dmitri Alexeev, Yong Hi Moon, Pascal Devoyon, Noriko Ogawa şi Bernd Goetzke.

 

Biletele online se pot achiziţiona de pe site-urile www.entertix.ro şi www.myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

 

Comunicat de presă

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:38

Două noi expoziții se deschid la Contemporar

Contemporar se pregătește pentru următoarele expoziții care vor fi deschise publicului în perioada 19 februarie – 14 martie – „La...

Două noi expoziții se deschid la Contemporar
Povești despre vin, scriitori și literatură
Cultural marți, 18 februarie 2025, 13:20

Povești despre vin, scriitori și literatură

Miercuri, 19 februarie, de la ora 17.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește lansarea volumului 𝙊 𝙞𝙨𝙩𝙤𝙧𝙞𝙚...

Povești despre vin, scriitori și literatură
Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Cultural luni, 17 februarie 2025, 10:36

Marii câștigători ai premiilor BAFTA

Filmele „Conclave” şi „The Brutalist” sunt marii câştigători ai premiilor BAFTA, ale industriei cinematografice...

Marii câștigători ai premiilor BAFTA
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural duminică, 16 februarie 2025, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu

Duminică, 16 februarie, de la ora 20.03 vă invităm la teatru. Radio Cluj și Teatrul Naţional Radiofonic vă propun spre audiție piesa Glonţul...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Glonţul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 11:49

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei, care au făcut parte din expoziţia „Dacia – Regatul aurului şi argintului” de la...

Monedele din tezaurul de la Şieu Odorhei au revenit în țară
Cultural sâmbătă, 15 februarie 2025, 00:00

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba şi incendierea, postate online de persoane care promovează...

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti a fost recent ţinta unor ameninţări cu bomba
Cultural vineri, 14 februarie 2025, 10:48

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu

Biletele pentru Festivalul Internaţional George Enescu vor fi puse în vânzare de sâmbătă, 15 februarie.   Festivalul Enescu va avea loc...

Se pun în vânzare biletele pentru Festivalul George Enescu
Cultural miercuri, 12 februarie 2025, 12:39

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”

Pasionații de artă fotografică sunt invitați joi, 13 februarie, la ora 17:00, la Galeria Indoor Varadinum din cadrul Filarmonicii Oradea, la...

Imagini din China tradițională expuse la Galeria „Indoor Varadinum”