Deșeurile din Cluj-Napoca vor fi ridicate de o nouă firmă
Și municipalitatea va încerca să motiveze asociațiile de proprietari.
Articol editat de cristina.rusu, 18 ianuarie 2023, 12:41 / actualizat: 19 ianuarie 2023, 18:15
Primarul Emil Boc anunță că tradiționalul concurs între asociațiile din Cluj-Napoca va ține seama și de modul în care se realizează colectarea selectivă:
Asociațiile de proprietari care vor fi cele mai motivate și cu rezultatele cele mai bune, inclusiv pe colectarea selectivă a deșeurilor, vor primi premii de la Primărie. E un proiect care se corelează și cu faptul că la sfârșitul lunii ianuarie intră în vigoare noul contract de salubritate al orașului, care, sperăm noi, va realiza saltul calitativ major în ceea ce privește colectarea selectivă, având o nouă firmă și un nou contract, cu alte cerințe. (Emil Boc)
Până la sfârșitul acestei luni ar trebui încheiate contractele cu noul operator de salubritate, care are în responsabilitate și asigurarea dotărilor necesare.
Asociațiile de proprietari și cetățenii de la case vor primi invitații în care sunt precizate locul, ziua și ora la care să vină pentru a semna aceste contracte.
Procedura se derulează însă destul de greoi și, cel mai probabil, până în luna februarie nu va putea fi finalizată.
Maria Dezmirean este președintele unei asociații de proprietari din cartierul Grigorescu. Ea arată că, până acum, nu a primit niciun fel de notificare prntru încheierea noului contract și nici nu știe care sunt obligațiile părților:
N-am primit nicio hârtie. Nu știu despre ce e vorba. Tot am auzit că o să se facă, că o să se organizeze ca să ne fie mai ușor și nouă, dar și firmei de salubritate. Până nu vedem ce prevede, ce se cere și cum va fi organizat, până atunci nu știm ce cuprinde contractul. (Maria Dezmirean)
Odată cu schimbarea operatorului care se ocupă de ridicarea deșeurilor, va fi aplicat sistemul prin care cetățenii plătesc cât aruncă.
În plus, primarul Emil Boc arată că acolo unde se face colectare selectivă, factura pentru ridicarea gunoiului va fi mai mică:
În acest parteneriat, firma, în primul rând, trebuie să-și facă datoria, să asigure dotările corespunzătoare și, evident, să aplice principiul plătești cât arunci astfel că, cu cât colectezi selectiv mai mult, cu atât plătești mai puțin. Iar cetățenii de la case și asociațiile de proprietari trebuie să crească procentul de colectare selectivă, pentru că vor plăti mai puțin. Dacă le duc amestecat, evident că firma va taxa mai mult. (Emil Boc)
Colectarea selectivă este un proces lansat în Cluj-Napoca de mai mulți ani, dar încă nu funcționează așa cum ar trebui. Mai puțin de 50% dintre deșeurile care ajung la tomberon au fost inițial împărțite pe categorii. Plata diferențiată ar putea fi un stimul, crede Maria Dezmirean, care constată că, în general, tinerii au început să colecteze selectiv deșeurile:
Mi se pare un lucru bun, ca să nu plătim nu știu cât. Cei tineri cred că se vor descurca foarte bine, mai ales că i-am văzut, mulți deja colectează selectiv. Dar celor mai în vârstă le va fi greu, cu pungi diferite pentru nu știu ce gunoi, să meargă la un tomberon special. Dar, până la urmă, oamenii nu-s așa de neînțelegători. E important și cum se implică administrația blocului, în general. Pentru că locatarii, dacă văd că în jurul blocului e ordine și curățenie și le place, or să se străduiască și ei să ne dea o mână de ajutor, să adunăm selectiv.” (Maria Dezmirean)
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.