Aceasta după ce Primăria Oradea a propus reorganizarea rețelei școlare și mutarea acestora în cadrul Liceului Reformat. Inspectoratul Școlar Județean Bihor și-a dat avizul în acest sens, însă se așteaptă acordul Ministerului Educației.
Propunerea vine din partea Primăriei Oradea. Aceasta este cea care propune reorganizarea rețelei școlare, noi ne dăm un aviz, după care se trimite la Ministerul Educației. Aprobarea se face prin ordin de ministru, a explicat inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful IȘJ Bihor. Potrivit acestuia, Primăria Oradea ar fi justificat că în acest fel ar fi eficientizate spațiile în care studiază elevii, dar și că acest lucru ar fi dorit mai ales de comunitatea maghiară.
Noi am întrebat dacă se justifică această reorganizare din punctul de vedere al copiilor, iar ei au argumentat că (și probabil și comunitatea maghiară dorește acest lucru) existând clasele în Liceul Reformat, pot face altfel selecția personalului. Adică, în acest caz este nevoie și de avizul cultului. Pe de altă parte, ni s-a spus și că se dorește eficientizarea spațiilor în care studiază elevii în general. Într-adevăr există probleme cu spațiul. Să nu uităm că clădirea este a Episcopiei Reformate și dacă aceasta decide că nu-l mai lasă Primăriei Oradea pentru activitatea elevilor, pot apărea probleme precum cele din toamnă, a explicat Horea Abrudan.
În cazul în care Ministerul Educației va aproba această reorganizare, din toamna anului școlar viitor, toate clasele maghiare de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” ar urma să fie parte a Liceului Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, școală cu predare exclusiv în limba maghiară.
De altfel, din toamna acestui an, aceste clase sunt despărțite fizic. Cele cu predare în limba română funcționează în clădirea de pe strada Erou Marius Cosma, în vreme ce cele cu predare în limba maghiară au fost mutate într-o clădire a Episcopiei Reformate de pe strada Cuza Vodă, special amenajată în acest scop și pusă la dispoziția elevilor cu titlul gratuit.
Reamintim că această mutare a fost catalogată atunci de ministerul Educației drept o segregare etnică.La acea vreme, ministerul a refuzat să-și dea acordul pentru desfășurarea orelor în această clădire. Abia după ce primarul Florin Birta a reușit să convingă Episcopia Reformată să primească în clădire și elevi români, Ministerul Educației și-a dat acordul pentru ca respectivul spațiu să fie folosit pentru activitatea didactică.
Până la închiderea ediției, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, prof. Monica Costa, nu a putut fi contactată pentru a-și exprima opinia vizavi de această modificare. Potrivit ebihoreanul.ro, aceasta nu ar fi fost informată despre acest subiect.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.