Cum reacționezi când ești concediat(ă)? [AUDIO]
Concedierile în masă nu sunt făcute pe criterii obiective, nu au la bază o evaluare a performanței individuale. Se taie în carne vie, undeva într-un birou al unor oameni care gândesc în căsuțe de Excel și văd angajații doar ca pe niște costuri. Pur și simplu dispare echipa în care lucrai și nu mai ai loc de muncă.
Dacă firma nu este obligată legal să ofere compensații și nu ai negociat un contract care să te protejeze în astfel de situații, te vezi șomer peste noapte, fără o sursă de venit alternativă.
Experiența aceasta este traumatizantă. Este un șoc peste care puțini pot trece ușor. De multe ori, apar atitudinile de revoltă și mărturisirile tulburătoare, publicate pe rețelele sociale. Sub imperiul emoțiilor, mulți dintre cei concediați povestesc cum au fost tratați, pe Linkedin, TikTok sau Facebook. Postările lor atrag repede reacții și capătă amploare. Pe bună dreptate.
Totuși, în astfel de situații, a te lăsa condus de revoltă poate să nu fie cea mai bună idee. Sigur că ai dreptate când spui că ți s-a făcut o nedreptate și îl înfățișezi pe acel angajator în toată splendoarea cinismului său. Gândește-te însă că acea postare poate fi văzută de alți angajatori, care te pot considera un candidat dificil.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2023, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:43
Poate că este mai înțelept să treci peste durere și furie și, în postările de pe rețelele sociale, să scoți în evidență amintirile pozitive, să vorbești frumos despre foștii colegi și mentori, să le mulțumești celor cu care ai colaborat și să privești viitorul cu încredere.
Dar lucrurile urâte trăite la momentul concedierii nu trebuie uitate sau ascunse sub preș. Există UndeLucrăm.ro și Glassdoor, unde este chiar indicat să mergi și să scrii tot ce ți s-a întâmplat, bun sau rău. Anonimatul oferit de aceste platforme te protejează, iar adevărul pe care vrei să îl afle toată lumea despre firma unde ai lucrat va ajunge să fie cunoscut, și acum și pe viitor.
***
Cam atât pentru azi. Sper să nu treci prin experiențe urâte.
Eu sunt Doru Șupeală și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online, cu podcast, newsletter și articole pe blog. Să ne revedem sănătoși, voioși și mintoși!
Doru Șupeală
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.