Locatarii nu vor plăti niciun ban pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic
După numărul cererilor deja depuse, 235 în doar două săptămâni, pare că are deja succes. Autorităţile au venit cu schimbări majore – locatarii nu mai trebuie să plătească nimic, nici pentru expertiza tehnică, nici pentru consolidare şi izolare termică – statul asigură finanţare sută la sută, a explicat la RRA, ministrul Dezvoltării Regionale, Cseke Attila. Dosarele urmează să fie analizate după 20 februarie, iar cele acceptate vor primi banii imediat:
Articol editat de Andreea Leonid, 20 ianuarie 2023, 14:29 / actualizat: 20 ianuarie 2023, 17:37
În momentul în care această sesiune de apel de proiecte se va închide și vom trece la faza analizării documentațiilor sau cererilor depuse și în urma acestei analize, prin ordin de ministru se va aproba o listă preliminară, urmând ca prin această listă preliminară, beneficiarii, în momentul în care aduc documentația tehnică necesară, să încheiem imediat contractele de finanțare. Avem o finanțare asigurată pe anul acesta de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament, adică contracte ce putem încheia și în mod evident s-a discutat acest lucru și la nivel guvernamental și la nivelul coaliției. Dacă este necesar, putem să suplimentăm acest program, pentru că el este absolut necesar. (Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale)
Rep: După ce vor fi primite toate cererile, va urma analiza de care ne spuneați. Se va lua o decizie și în funcție de urgențele majore în ceea ce privește consolidarea la nivel național a unor clădiri?
Ceea ce aduce nou acest program privește, hai să spun, fondul problemei. În primul rând, în fostul program, din 1994 erau cuprinse doar consolidările de risc seismic de blocuri de locuințe. În acest nou program sunt și clădirile publice și vă rog să vă gândiți în primul rând la spitale, la școli, la grădinițe, la creșe, unde există o populație semnificativă la momentul nedorit al unui cutremur. Foarte importantă modificare a fost aceea în sensul în care finanțarea acordată prin acest program este o finanțare 100 %, fără cofinanțare necesară de la beneficiar, sigur, care instituie corelativ o interdicție de vânzare a clădirii respective pe 25 de ani. (Cseke Attila, ministrul Dezvoltării Regionale)
Ministrul Dezvoltării Regionale, Cseke Attila într-un interviu realizat de Cătălin Cârnu.
Din cele 235 de dosare depuse, 130 sunt pentru blocuri de locuinţe, iar restul pentru clădiri publice, printre care 54 de şcoli şi 8 spitale. Alte clădiri ar urma să fie consolidate cu fonduri din PNRR – aproape jumătate de miliard de euro au fost incluşi pentru astfel de proiecte.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.