De văzut/de făcut în acest weekend în Cluj-Napoca!
Florin Piersic/Foto: Agerpres
Astăzi îi spunem La mulți ani! celui mai iubit actor din România. Și-n stilul lui caracteristic, plin de dragoste pentru public, ne dăruiește, de ziua lui, unul dintre cele mai frumoase spectacole: “Străini în Noapte”, care se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, o adevărată operă de artă regizată de marele maestru Radu Beligan.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
27 ianuarie 2023, 06:00 / actualizat: 30 ianuarie 2023, 9:23
Astăzi îi spunem La mulți ani! celui mai iubit actor din România. Și-n stilul lui caracteristic, plin de dragoste pentru public, ne dăruiește, de ziua lui, unul dintre cele mai frumoase spectacole: “Străini în Noapte”, care se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, o adevărată operă de artă regizată de marele maestru Radu Beligan.
Opera Națională Română Cluj-Napoca vine în acest weekend cu două propuneri de neratat.
Vineri de la 18.30 LILIACUL, operetă în trei acte pe un libret german de Karl Haffner și Richard Genée. Spectacolul este interpretat în limba română.
După șarmanta coordonare muzicală realizată de însuși compozitorul J. Strauss a premierei absolute din 5 aprilie 1874, opereta Liliacul a continuat să emane umor și o inegalabilă joie de vivre cu ocazia fiecărei noi reprezentații. Farmecul compozitorului vienez a generat aprecieri și din partea compozitorilor contemporani precum Johannes Brahms, despre care se spune că nu a ratat nicio reprezentație a operetei, Gustav Mahler aducând, de asemenea, distincție și complimente valsurilor lui Strauss, referindu-se la „unicitatea și inventivitatea lor încântătoare”.
Duminica de la 18.30, SUNETUL MUZICII. O poveste emoționantă, care îi are în centrul atenției pe membrii familiei Von Trapp, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de cântăreți din lume în perioada imediat anterioară celui de-al Doilea Război Mondial.
Maria Rainer, venită de la o mănăstire austriacă, devine guvernantă în casa unui căpitan de marină văduv cu șapte copii și aduce în casă o nouă dragoste de viață și de muzică. Maria îi învață pe copiii acestuia să cânte, iar pe căpitanul Von Trapp să iubească, dar când naziștii invadează Austria și apar la ușa lor pentru a-l lua pe căpitanul Von Trapp, întreaga familie este nevoită să fugă în siguranță. În anii 1950, musicalurile erau în plină expansiune în SUA, iar producții precum My Fair Lady și Guys and Dolls au rulat pe Broadway ani de zile, autorii și compozitorii fiind mereu în căutare de noi povești. Nu a fost o surpriză atunci când, în 1958, echipa de succes Rodgers și Hammerstein a dat peste memoriile Mariei von Trapp și a început să lucreze la un nou musical: Sunetul muzicii. Producția de pe Broadway a avut premiera în 1959 și a avut succes timp de trei ani, cu 1443 de reprezentații, iar apoi, în 1960, a câștigat cinci premii Tony.
Vineri, de la ora 20,00, Nane concerteaza in FORM Space.
Nane e vopsit mov în cap, are tatuaje pe față, un zâmbet contagios și o personalitate de rockstar care nu poate fi dobândită. E în sângele lui. Are un stil original si muncește mult. Un artist ultra-prolific, scoate piese pe bandă rulantă, colaborează cu toată lumea. Vine din rap, dar abordeaza mai multe stiluri.
Pe iubitorii de muzică clasică îi invităm vineri, de la ora 19,00 la un concert simfonic. Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat Transilvania în sala Auditorium Maximum. Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și Lawrence Foster la pupitrul dirijoral vă vor încânta cu piese din creația lui Johannes Brahms și Antonín Dvořák, respectiv Simfonia nr. 3 în Fa major și Opt dansuri slave, op. 46.
Sâmbătă, 28 ianuarie de la ora 19,00, vă învităm la teatru. La Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Se joacă DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN, după F.M. Dostoievski. „Demonii” este unul dintre cele mai înnegurate romane dostoievskiene, dar și cel care exercită cea mai irezistibilă atracție. Aici personajele se joacă cu focul, punând la încercare întreaga forță a Răului crescută, ca un copil monstruos, din satisfacerea nestăvilită a dorințelor de putere, a dorințelor erotice și a pornirior distopice de instalare a dezordinii și haosului prin manipularea slăbiciunilor omenești. Învârtindu-se ca o spirală în jurului axului personajului principal al romanului dostoievskian, „Demonii. Spovedania lui Stavroghin” aruncă spectatorul în vârtejul cumplitei povești.
Nu ratați călătoria în Univers! Până în 5 februarie cutreierăm Calea Lactee, mergem în misiuni intergalactice și cunoaștem noi planete și constelații.
În fiecare zi, de la 10,00 la 22,00, au loc proiecții la Iulius Mall, în Atriumul principal, la Planetariul- O călătorie în Univers. O călătorie fascinantă prin spațiu și timp.
Încheiem luna ianuarie cu un duel de tradiție pe Cluj Arena, Universitatea Cluj joacă împotriva Rapidului. Partida din etapa a 23-a a Superligii va avea loc în această seară, de la ora 20,00. Meciul este transmis în direct de Radio Cluj.
Și acum vin cu câteva propuneri pentru aceia dintre voi care au înclinații sportive și sunt plini de energie.
La 30 de minute de mers cu mașina, în comuna Feleacu, vă așteaptă Adrenalin Park, primul parc de aventură din zona Clujului. Acesta este printre cele mai cunoscute și vizitate de cei care locuiesc în oraș, datorită multitudinii de trasee și activități pe care le poți practica acolo. Este situat în comuna Feleacu, lângă Casele Micești și a fost dintotdeauna o atracție atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.
În schimb, dacă vă plac animăluțele și preferati o activitate ceva mai light, le puteți face o vizită celor de la Moara de Vânt, în Sălicea. Peste 500 de animale din peste 70 de specii. Daca tot ajungeti în Sălicea și sunteți pasionați de echitație, treceți și pe la Napoca Sport Horse.
O altă recomandare ar fi Salina Turda, un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare și cea mai impresionantă de acest gen din România. Pe lângă frumusețea locului, aici puteți petrece câteva ore bucurându-vă de activități relaxante, precum o plimbare cu barca în jurul insulei de sare, un joc de minigolf, bowling sau biliard, o tură cu roata uriașă sau puteți sta liniștit în compania unei cărți, în timp ce respirați-inspirați-respirați-inspirați, căci sunteți într-un loc foarte prietenos cu plămânii voștri. Indicatoare către ea sunt la tot pasul în oraș, deci nu aveți cum să o ratați.
Sau ce ați spune de un tur ghidat aproape de oraș? În felul acesta, puteți descoperi natura și peisajele incredibile cu care această zonă a fost înzestrată. Cei de la Clubul Montan Apuseni se ocupă și cu acest lucru. Intrați pe site-ul lor https://clubapuseni.ro ca să descoperiți ce excursii au planificat. Nu uitați să vă faceți rezervarea din timp, locurile sunt limitate!
Zăpada se lasă așteptată, pârtiile de ski se vor îmbrăcate-n alb, ghioceii și zambilele își fac apariția… Dacă aveți chef de plimbări, puteți alege un traseu ușor spre Muntele Mare. Pe măsură ce urcati, pădurea devine tot mai rară, însă peisajul se poate admira până la mari depărtări. La ieșirea din pădure, se deschide în fața ochilor o cu totul altă perspectivă, cu priveliști spre pârtia de schi Buscat și spre munții Trascăului. În zilele cu vizibilitate bună, se pot vedea chiar și Munții Făgăraș, Retezat sau Rodnei.
Alegeți și petreceți, weekend fain s-aveți!
Consuela Pantea/Alina Vigoniuc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.