Prima pagină » Știri » Social » Din luna martie vom ști câte E-uri avem în farfurie, la restaurant
Din luna martie vom ști câte E-uri avem în farfurie, la restaurant
Foto: Helena Lopes/Wikipedia
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat amenzi, anul trecut, în valoare de peste 40 de milioane de euro, însă nu a reuşit să încaseze până acum decât a cincea parte din această sumă.
Articol editat de Andreea Leonid,
27 ianuarie 2023, 12:13 / actualizat: 27 ianuarie 2023, 14:24
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a aplicat amenzi, anul trecut, în valoare de peste 40 de milioane de euro, însă nu a reuşit să încaseze până acum decât a cincea parte din această sumă.
Cea mai mare sancţiune, de două milioane de euro, a fost dată unei companii aviatice (Blue Air), pentru dublu standard, a anunţat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu. El a atras atenţia totodată asupra unor noi reguli privind afişarea ingredientelor folosite de restaurante la prepararea mâncărurilor, care ar urma să intre în vigoare în luna martie:
Începând cu 15 martie meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, inclusiv valorile lor nutriționale. Meniul extins va cuprinde detalii legate de cantitatea de zahăr, grăsimi, sare, tipul de carne folosită și dacă produsele lactate sunt într-adevăr de origine animală sau vegetală. E-urile, care sunt aditivi alimentari, vor apărea în meniu, consumatorul putând să își dea seama ce are în farfurie cu adevărat. Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului:
Trebuie să luăm în calcul că mulți operatori economici astăzi servesc produse similare ca aspect și ca gust, produselor cu care suntem de familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de grăsime de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza, ca aspect și ca textură cu brânza feta, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zăr și foarte multă grăsime de palmier.(Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului)
Președintele ANPC spune că a primit un mesaj din partea Federației Industriei Hoteliere din România prin care i s-a cerut anularea acestor directive.
Ancuţa Cocoroveanu (RRA)
Foto: Helena Lopes/Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.