Ascultă Radio România Cluj Live

Oradea: Cei mai activi voluntari din 2022 au fost premiați [AUDIO/FOTO]

Asociația Caritas Eparhial Oradea dedică, în fiecare an, o zi voluntarilor. Ziua Voluntarului Caritas Eparhial din acest an a avut scopul de a recunoaște public meritele celor mai activi voluntari ai organizației.

Oradea: Cei mai activi voluntari din 2022 au fost premiați [AUDIO/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 31 ianuarie 2023, 16:59

Ajuns la a XVIII-a ediție, evenimentul s-a desfășurat sub motto-ul „Voluntar prin solidaritate și sensibilitate”. Este primul eveniment din anul acesta dedicat celor 18 ani de activitate în domeniul social pe care îi sărbătorește Asociația Caritas Eparhial Oradea.

Prin această premiere am urmărit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari. În anul 2022, 93 de voluntari au prestat 2.041 de ore în serviciul aproapelui, spune preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea.

Au fost acordate premii la 13 categorii pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare, precum şi premiul „Voluntarul anului 2022”. Georgiana Flonta are 16 ani și a fost cea care a fost desemnată voluntarului anului Caritas.

Georgiana Flonta a avut bunăvoința de a acorda un interviu radioului nostru și de a ne spune ce înseamnă pentru ea acest titlu, dar și ce anume o animă în această dorință de a-și ajuta semenii:

Premii

Gheața a fost spartă de Akulenko Vitaliy, elev în clasa a V-a la Școala de Arte nr. 1 din Kramatorsk, Ucraina. Copilul a câștigat prima ediție a festivalului-concurs internațional „Sonyashnik” din Kiev, Ucraina. Este laureatul etapei a 2-a a concursului internațional „Dnieper Waves” Dnipro. Ajuns în Oradea în contextul războiului din Ucraina, Akulenko Vitaliy participă la programele educaționale oferite de asociație prin Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea.

A urmat apoi premierea. Astfel, premiul „Casa Frențiu” i-a fost acordat voluntarului Vlad Dăniloaia. Mai mulți voluntari s-au implicat în programul „Adoptă un bunic sau o bunică”. „Voluntarii «nepoți adoptivi» au petrecut timp de calitate cu rezidenții de la Casa Frențiu, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 111 ore de voluntariat”, a explicat Patricia Pele, coordonatorul Centrului de Voluntariat din cadrul ONG-ului. Premiul special „Casa Frențiu” i-a fost acordat Mioriței Săteanu, pentru organizarea programelor literar-artistice.

Un alt premiu a fost acordat pentru cel mai activ dintre voluntarii implicați în programul „After School” de la Centrul din Ioaniș. Acesta are ca scop prevenirea abandonului şcolar și familial, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială. Acesta a fost acordat voluntarei Ana-Maria Bogdan.

602 de ore de voluntariat la Cantina Socială

Cel mai activ voluntar al cantinei sociale Caritas Eparhial este în acest an voluntarul Andrei Horgoș.

Cantina socială este un serviciu social, în cadrul căruia voluntarii, pe lângă servirea efectivă a beneficiarilor, interacţionează în mod direct cu aceștia. În anul 2022, 18 voluntari au realizat 602 ore de voluntariat la cantina socială, a explicat Patricia Pele.

Activitatea „Dușurile sociale” este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost.

Menținerea igienei corporale prin accesul la Dușurile sociale previne creșterea gradului de îmbolnăvire a persoanelor vulnerabile, care primesc săptămânal necesarul efectuării dușului, dar și un schimb de haine curate. În anul 2022, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost, explică preotul Todorean.

Premiul Cantina Socială a fost acordat voluntarului Sebastian Sîrb.

Șefa prietenilor pentru un zâmbet este în acest an voluntara Mălina Arvaș- Popa. Aceasta, alături de voluntarii clovni, au făcut mai mulți copii aflați în nevoie să zâmbească, în cadrul multor evenimente dedicate copiilor.

Un alt premiu a fost acordat voluntarilor implicați în colecta pentru Ucraina. Cea mai activă în această campanie a fost voluntara Naomi Oros, iar în colecta de Crăciun, Andreea Ghercă.

 

Unii dintre voluntari au dorit să se implice în activitatea administrativă a asociației. Cea mai activă în această zonă a fost voluntara Bianca Moș.

La Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), cea mai activă a fost voluntara Simona Todorean.

 

Cel mai activ voluntar, implicat în cele mai multe activități ale ONG-ului orădean, a fost Alexandra Nicolae. Aceasta spune că s-a implicat în activități diverse „din dorința de a schimba ceva în comunitatea din care face parte”.

Cea mai disponibilă voluntară a fost declarată Yvette Levai.

Premii speciale

Caritas Eparhial Oradea a oferit și premii speciale. Astfel, premiile speciale Fundraiser au mers spre Chiș Krisztina Ursu, Dana Mihincău, Mariana Todorean, Adriana Miclăuș, Patricia Capriș, Florica Crețiu și Roxana Țipla. Alte premii speciale au fost oferite la secțiunea „Voluntar pentru Ucraina” și au fost câștigate de: învățătoarea Lia Șipoș, coordonatorul colectei speciale din cadrul proiectului „Din inimi de copii”, realizată la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea; Tavi Scorțe de la Casa de tip familial „Margherita” din Telechiu, respectiv părintele Anton Cioba, rector al Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea.

Premii speciale pentru implicarea în CICRO au primit CMI dr. Cizmaș Narcisa și dr. Melania Forogău.

 

Voluntarul anului

Cristian Muntean a fost câștigătorul premiului pentru „Sprijin Administrativ”, iar premiul „Voluntarul anului 2022” a fost acordat voluntarei Georgiana Flonta.

Este premiul oferit pentru implicare, disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite, a explicat Patricia Pele.

 

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale

Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional a lansat primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale.  ...

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Social joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie cu 12,1%, astfel încât valoarea punctului de referinţă va creşte de la 81 la 91 de lei – a...

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Oradea se pregătește pentru sărbători
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:43

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială virează, începând de miercuri, 20 noiembrie, în conturile beneficiarilor venitul minim de...

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:23

Recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat

S-a lansat un nou proiect ecologic destinat colectării și reciclării uleiului alimentar uzat.   Începând de miercuri, 20 noiembrie, vor fi...

Recipiente pentru colectarea uleiului alimentar uzat