Apa, alimentele și bolile de rinichi [AUDIO]
Din păcate nu ținem cont de efectele nocive pe care le poate avea lipsa unei cantități corespunzătoare de apă în organism. Deshidratarea, de exemplu, favorizează apariția calculilor renali pe de-o parte și poate favoriza declanșarea unei infecții urinare.
Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2023, 11:07 / actualizat: 1 februarie 2023, 18:36
Mulți dintre noi nu acordăm suficientă importanță hidratării, însă, prezența sau absența apei în organism poate avea un impact enorm asupra stării generale de sănătate. Apa reprezintă mai mult de jumătate din greutatea corpului nostru, 60% la bărbați și 50% la femei. Organismul pierde apă zilnic în procesele fiziologice, dar și atunci e cald, facem sport, avem febră, vărsături sau diaree.
Când corpul nostru este deshidratat, trimite câteva semnale, precum: urină puțină și închisă la culoare; gură uscată, stare de oboseală, sete extremă, dureri de cap sau chiar amețeli.
Buna funcționare a rinichilor se bazează pe cantitatea de apă pe care o consumăm. Aportul adecvat zilnic de apă pentru bărbați este de aproximativ 3 litri, iar pentru femei de 2.
Când nu bem suficientă apă rinichii noștri se pot îmbolnăvi, am aflat de la Mihai Suciu, medic primar urolog la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca:
Apa este cea mai bună opțiune ca lichid, pentru a ne menține starea de hidratare însă cantitatea de apă se poate obține și din alte băuturi sau alimente precum fructele și legumele. Chiar și băuturile cu cofeină, precum cafeaua și ceaiul verde sau negru vă pot aduce o parte din apa de care aveți nevoie, dar până la un punct. Ceaiurile din plante ar mai fi o opțiune, dacă le consumați fără adaos de zahar sau miere, pentru a nu aduce calorii în plus.
Conform unui articol despre riscul de pietre la rinichi și influența factorilor dietetici, publicat online pe site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină a Institutului Național de Sănătate din SUA, pentru a preveni apariția calculilor renali se recomandă consumul de apă cu zeamă de lămâie, ceai de busuioc verde sau chiar smoothie cu frunze de busuioc sau 250 de ml de apă purificată cu două linguri de oțet de mere.
De asemenea, în meniul unui pacient predispus la calculi renali va fi limitată cantitatea de alcool, vitaminele C și D, proteine de origine animală, de sare și zahăr, dar și alimente și băuturi bogate în oxalați (rubarbă, sfeclă, bame, spanac, cartofi dulci, nuci, ceai, ciocolată, piper negru sau produse din soia). Pentru un astfel de pacient vor fi indicate produsele bogate în fitați: fasole boabe, mazăre, năut, cereale integrale, tărâțe, germeni de porumb, orez sălbatic și nuci braziliene.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.