Expoziția ”Sanscrita, limba sacră”
Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2023, 08:56
Vernisajul expoziției are loc în 15 februarie 2023, ora 12, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, str. M. Kogălniceanu nr. 12-14.
La deschiderea expoziției vor lua cuvântul:
Prof. dr. Péter-Dániel Szántó, Departamentul de Studii Buddhiste și Tibetane, ELTE Budapesta
Dr. Bogdan Crăciun, Serviciul Colecții speciale, Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca
Dr. Mihaela Gligor, director, Centrul Clujean pentru Studii Indiene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Expoziția va fi deschisă publicului între 15 februarie – 1 martie 2023, în intervalul orar 8-14. Intrarea este liberă.
Expoziția Sanscrita, limba sacră prezintă publicului clujean o parte din volumele și manuscrisele omului de cultură transilvănean Sámuel Brassai (1797?–1897), „omul care știa zece limbi, a urmat zece discipline de studii și a trăit de zece ori zece ani”. Sámuel Brassai a fost cu adevărat pasionat de limba sanscrită, fapt ce l-a condus la alcătuirea unei impresionante colecții de specialitate, care s-a transformat în cele din urmă într-o mini bibliotecă de peste 100 de titluri extraordinar de importante și, mai ales, foarte rare în zilele noastre.
Colecția lui Brassai a fost, evident, aleasă cu mare grijă. Este compusă din gramatici, dicționare, antologii, volume care însoțesc fiecare sanscritist de-a lungul carierei. Avem o selecție bună de literatură vedică, mai multe volume aparținând celui mai mare poet și dramaturg sanscrit, Kālidāsa, câteva drame filosofice, texte despre algebră, scrieri despre Buddhism, texte fundamentale al vieții brahmanice, culegeri de epigrame, lucrări de astronomie sau cronica versificată a regilor din Kashmir; toate lucrări deosebit de importante. După moartea sa, biblioteca lui Sámuel Brassai a fost lăsată în grija Colegiului Unitarian, apoi a fost transferată filialei din Cluj a Academiei Române.
Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca mai deține și câteva manuscrise prețioase ale lui Sámuel Brassai: transcrieri de texte, note gramatical-filologice și o listă importantă de vocabular, de lungimea unui dicționar.
Manuscrisele și volumele prezente în Expoziția Sanscrita, limba sacră pun accentul pe importanța cunoașterii limbii sanscrite și pe pasiunea lui Sámuel Brassai, ultimul mare polimat al Transilvaniei, omul care ne-a lăsat o adevărată comoară.
Expoziția Sanscrita, limba sacră se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea, în 2023, a 75 de ani de relații diplomatice România – India.
Comunicat de presă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.