Personalitatea zilei: Ştefan Luchian
A rezistat cu încăpăţânare eforturilor mamei sale de a-l îndruma către şcoala militară. După ce familia s-a mutat la Bucureşti, s-a înscris la clasa de pictură a Şcolii Naţionale de Arte Frumoase, pe care a absolvit-o în 1889 (Nicolae Grigorescu i-a fost maestru nedisputat al perioadei de formare). A studiat la Munchen şi Paris, unde a cunoscut viaţa artistică aflată în plină efervescenţă impresionistă.
Articol editat de cristina.rusu, 1 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 1 februarie 2023, 8:06
Cu o avere moştenită de la părinţi şi un talent prodigios, viitorul părea că se aşterne, alene, în faţa lui Ştefan Luchian. Dar a investit fără inspiraţie şi a cheltuit fără măsură. În 1900 participa cu două pasteluri la Expoziţia Universală din Paris. În acelaşi an apăreau la el primele simptome ale sclerozei multiple.
Când încă se mai putea deplasa, a pictat cu deosebire peisaje. La Brebu, la Govora, în Bărăgan, la Filipeştii de Pădure, la Poiana Ialomiţei, mergea ceasuri întregi cu căruţa, cu genunchii la gură, ca să poată picta, cum zicea el „un peisăjel”. Din clipa când boala nu i-a mai îngăduit să se mişte, i-au rămas florile. Părea mai simplu: i le culegeau alţii, aducându-i-le în cameră. Pastelul, alăturat tehnicii uleiului pentru peisaj şi pentru natura moartă cu flori, a ajuns la o măiestrie neegalată în fluiditatea contururilor, delicateţea catifelată a petalelor; florile lui Ştefan Luchian au intensitatea dramatică a sentimentului, lumina interioară, simplitatea gravă care fac din ele adevărate capodopere.
În ultimii ani ai vieţii, Luchian a semnat unele pânze albe sau picturi prelucrate de alţii: colaboratorii săi îl ajutau cu pregătirea tablourilor, el intervenind doar cu tuşe finale pentru a le personaliza. Mai mult, prin anii ’50 autorităţile au comandat copii după picturile unor artişti de renume pentru muzee şi instituţii. Nu este cunoscut traseul acestor copii şi nu există garanţia că unele dintre ele nu au circulat pe piaţa liberă. Din aceste cauze, Ştefan Luchian a ajuns să facă parte dintr-un clasament nedorit, al celor mai falsificaţi artişti din România.
Viața artistului a fost în 1981 subiect al filmului Ștefan Luchian al regizorului Nicolae Mărgineanu, în care artistul a fost interpretat de către Ion Caramitru.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.