Ce are parizerul cu Parisul?
Articol editat de cristina.rusu, 4 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 27 februarie 2023, 15:58
Interesant e că produsul există în multe ţări, deşi numele diferă: americanii îi spun salam bolognez, în Germania e extrawurst sau lyoner, în timp ce la austrieci e ca la noi, parizer. Cine caută răspunsul pe internet va găsi tot felul de teorii, în mare parte neverificate. S-a spus de pildă că a fost inventat de un pilot francez (ce treabă o fi avut cu mezelurile, nimeni nu mai ştie). S-a mai spus şi că în general salamurile au apărut pentru prima oară în Franţa medievală, iar când s-au răspândit şi la noi, măcelarii au ales numele de parizer pentru a-şi face produsul să sune la modă; ceea ce e plauzibil, deşi veridicitatea rămâne ascunsă în negurile timpurilor dinaintea internetului.
Documente ungureşti din secolul 19 pomenesc deja de pariserwurst, iar în ziarele vremii s-au găsit referiri la măcelari care vindeau cârnaţi parizieni, ceea ce demonstrează că denumirea se răspândise deja.
O revoluţie a alimentaţiei a avut loc în secolul 19: magazinele mixte s-au transformat în magazine specializate, micile măcelării s-au dezvoltat în fabrici de mezeluri şi clienţii puteau găsi deja produse italieneşti, germane sau franceze. Probabil că parizerul a sosit la noi pe aripile influenţelor germane. În mintea oamenilor însă, orice era nou şi cool venea de la Paris şi oricine voia să fie educat şi cool pleca la Paris; probabil de aceea mezelurile noi au fost asociate cu capitala franceză.
În orice caz, un ziar umoristic din Ungaria apărut în 1880 deplângea faptul că încet-încet toate devin pariziene, până şi cârnaţii. Se întâmplă des ca mezelurile să fie denumite după oraşe: gândiţi-vă numai la şunca de Praga şi la salamul Napoli, aşa că nu trebuie să ne mire că un produs poartă tocmai numele capitalei franceze.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.